ZENICA

Ko će na čelo grada čelika

Kandidirali se Fuad Kasumović, Nezir Pivić, Nasir Beganović, Arnel Isak, Boris Britvar i Dženan Skelić

Šest kandidata za gradonačelnika. ARHIV

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

20.8.2020

Za gradonačelnika Zenice na predstojećim izborima, barem kako sada stvari stoji, naći će se čak šest kandidata, i to dva nezavisna. Aktuelni gradonačelnik Fuad Kasumović odlučio se kandidirati za još jedan, drugi mandat.

Rođen je 1958. godine u Gornjem Vakufu. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta 1987., zapošljava se u Rudniku uglja Gračanica, a ubrzo postaje i finansijski direktor ove firme. U rudniku je radio do početka rata 1992. Tokom rata je bio pripadnik Armije RBiH, a dobitnik je priznanja "Zlatni ljiljan". Na izborima 2016. izabran je za gradonačelnika Zenice. 

Kasumović: Želi novi mandat. Arhiv

Kandidat zeničke SDA za gradonačelnika bit će Nezir Pivić, aktuelni zamjenik ministra pravde BiH i predsjednik GO SDA Zenica. Rođen je 4. jula 1983. godine u Zenici. Diplomu kriminaliste je 2006. stekao na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2007. je zaposlen kao asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Bio je član Suda časti SDA.


Pivić: Kandidat SDA. ARHIV

Kandidata je ponudio i Savez za bolju budućnost BiH, i to iskusnog političara Nasira Beganovića. Rođen je 1969. u Zenici, a po zanimanju je diplomirani pravnik. Radio je u "Željezari'' Zenica, Centru za zaštitu od požara te Općini Zenica. Obnašao je funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH od 2014. do 2018., gdje je obavljao i funkciju šefa Kluba SBB-a. U dosadašnjem političkom angažmanu davao je svoj puni doprinos za razvijanje prosperitetne BiH.

Beganović: Prijedlog SBB-a. ARHIV

Trenutno najmlađi političar u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) Arnel Isak bit će kandidat Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA). Rođen je 1996. u Zenici. Završio je Tursko-bosanski Sarajevo koledž, a nakon toga Ekonomski fakultet, gdje je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Trenutno je u Vladi ZDK na funkciji ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Isak: Najmlađi političar u ZDK. ARHIV

Nezavisan kandidat za gradonačelnika je Boris Britvar. Rođen je u Zenici 1959. Završio je Arhitektonski fakultet u Sarajevu. Nakon fakulteta 1984. se zaposlio u ''Željezari'' Zenica, a od 1989. pokrenuo je privatni biznis. U periodu od 2000. do 2001. obavljao je funkciju pomoćnika načelnika za urbanizam, a 2001.-2002. imenovan je na dužnost zamjenika federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.


Britvar: Nezavisni kandidat. ARHIV

Stranka penzionera BiH odlučila je kao kandidata za gradonačelnika ponuditi Dženana Skelića, profesora psihologije na Zeničkom univerzitetu. Skelić je osnovnu i srednju školu završio u Doboju. Studij psihologije upisao je 1990. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je i doktorirao na užoj naučnoj oblasti psihologija. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici. 

Skelić: Profesor psihologije. ARHIV

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.