DUGOROČNE POSLJEDICE

Cvijanović o borbi s koronavirusom: Situacija nije dobra

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona privredu u Srpskoj dovela je u tešku situaciji i poseljice će se dugo osjećati.

Željka Cvijanović. Arhiv

Avaz.ba / Srna

21.8.2020

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je budžet Srpske likvidan i redovno izvršava svoje obaveze, te da nema promjene prioriteta ni kad je riječ o zacrtanim infrastrukturnim projekatima, među kojima su izgradnja auto-puta i hidroelektrane Buk Bijela, koje se rade u aranžmanu sa Srbijom. Govoreći o situaciji s virusom korona, predsjednica je rekla stanje nije dobro, ali da je zdravstveni sektor dobro opremljen.

Nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima, Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska priprema budžet za narednu godinu.

Prema njenim riječima, pandemija virusa korona privredu u Srpskoj dovela je u tešku situaciji i poseljice će se dugo osjećati.

Ona kaže da je prisutna briga i o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

- Kad je riječ o epidemiološkoj situaciji, stanje nije dobro, ali naš zdravstveni sektor je dobro opremljen i može da se uhvati u koštac sa ovim što se dešava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i zahvalila zdravstvenim radnicima na kojima je najveći teret.

Ona je pozvala građane da se pridržavaju propisanih mjera.

- Kada je riječ o pomoći privredi, Vlada Srpske je pribjegavala određenim mjerama. Vlada vodi računa o korisnicima budžeta i poznato je da su uplaćeni porezi, doprinosi i minimalna plata realnom sektoru. Nastavljena je praksa pomaganja najugroženjim sektorima gdje se ne može očekivati brzi oporavak", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se neće ići na smanjivanje plata u javnom sektoru, jer je potrebno očuvati nivo potrošnje.

- Naše opredjeljenje jeste da očuvamo postojeći nivo plata, a da različitim intervencijama i posredstvova fondova pomognemo očuvanju lokalnih zajednica i privrede. Ono što će se dešavati u Srpskoj biće kao i u ostalim zemljama", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o 250 miliona evra koji se očekuju od EU za saniranje posljedica epiidemije virusa korona, Cvijanovićeva je navela da je plasirana netačna teza da proces čeka zbog Republike Srpske.

"Očekujemo od EU da se vratimo onoj temi i da sredstva budu operativna do kraja godine", poručila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, dugo se o navedenim sredstvima čekalo na mišljenje iz Federacije BiH.

- Vodili smo razgovore i sa određenim međunarodnim finansijskim institucijama, kao što su Svjetska banka i Međunarosni monetrani fond. I tu očekujemo da stvari koje su definisane prije nekoliko mjeseci budu realizovane", rekla je Cvijanovićeva.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Uskoro sastanak rukovodstva Srpske s Vučićem

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će uskoro biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i rukovodstva Srpske na kojem će biti riječi o dokumentu u kojem se ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

- U suštini to je dokument koji pokazuje stvarno stanje kada je riječ o BiH. Zbog pravnih i međunarodno-pravnih obaveza koje ima Srbija smatramo da ona treba da bude informisana o tome kakvo je stanje, na koji način je kršen Dejtonski sporazum, kako smo dolazili do nedejtonskih ili antidejtonskih rješenja, na koji način su blokirane mnoge stvari koje su mogle da budu adekvatne, korisne i efikasne za sve ovdje da smo se pridržavali onog što jeste slovo Ustava", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka Glavnog koordinacionog tima.

Prema njenim riječima, dokument ne tretira pitanje Kosova, ali tretira pitanje Republike Srpske, posmatrajući svu situaciju u kontekstu značajnog ili strateški važnog, prioritetnog nacionalnog pitanja, a u okviru takvog nacionalnog pitanja za Srbiju svakako jeste i Srpska, a ne samo Kosovo.

- I ako negdje postoje određena rješenja koja se gledaju u paketu onda bi moglo da se kaže da su i ovo pitanja koja treba posmatrati u paketu", naglasila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz Republike Srpske dostavili dokumenta u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Dodik je rekao da su na taj način željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.