TREBINJE

Zgrade ukrašene muralima velikana sedme umjetnosti

Realiziranje akcija koje su od zajedničkog interesa za grad

Na zidovima Nikola Tesla, Ivo Andrić, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Rade Šerbedžija, Ljuba Tadić, Pavle Vujisić, Alfred Hičkok. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

22.8.2020

Fasade mnogih trebinjskih zgrada i prolaza odnedavno krase murali velikana sedme umjetnosti, kulture i nauke.


Zajednički interes

Na zidovima Nikola Tesla, Ivo Andrić, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Rade Šerbedžija, Ljuba Tadić, Pavle Vujisić, Alfred Hičkok. P. Mucović

Murali su nastali kao dio projekta promocije pozitivnih vrijednosti koji provode Centar za socijalni rad Trebinje, Forum mladih i navijačke grupe Crvene zvezde - „Delije“ i Partizana - „Grobari”. Umjesto navijačkih grbova, na zidovima su iscrtani Nikola Tesla, Ivo Andrić, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Rade Šerbedžija, Ljuba Tadić, Pavle Vujisić, Alfred Hičkok (Hitchcock), Stenli Kjubrik (Stanley Kubrick)… 

Prema riječima Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, memorandumi o saradnji Centra, Foruma mladih i trebinjskih navijačkih grupa potpisani su početkom juna, u cilju stvaranja uvjeta za provođenje akcija koje su od zajedničkog interesa za grad.

- Cilj je bio da ovim memorandumima Centar, kao partner u projektu promoviranja pozitivnih vrijednosti, uspostavi saradnju sa navijačkim grupama. Mladi članovi “Grobara” i “Delija” zasebno su uključeni u niz događaja podrške svojim klubovima i lokalnoj zajednici i kroz različite aktivnosti pokazuju neki novi, drugačiji način na koji se mogu baviti klubom - ističe Koprivica.

Dodaje da su krajem juna održane i edukativne radionice za predstavnike udruženja navijača na kojima su predavači bili iz Novog Sada, a prisustvovali su i socijalni radnici iz Trebinja.


Pozitivna iskustva

- Bila je to prilika da od njih uče o najboljim načinima pristupa navijanju za svoj klub, da razmijene mišljenja, podijele pozitivna iskustva i doživljaje tokom godina navijanja, odlazaka na utakmice i bodrenja kluba. Novostečene vještine na ovim radionicama trebali bi pokazati u septembru, kada su planirane radionice koje će oni držati učenicima - pojasnio je Koprivica.

Akcije za pohvalu

Navijači su i ranije u zasebnim akcijama realizirali niz različitih aktivnosti koje su za cilj imale pomoć lokalnoj zajednici. Organizirali su ekološke akcije, uređenja igrališta i stadiona u Trebinju, darivali krv, a aktivnosti koje su bile planirane za ovo ljeto, zbog situacije sa koronavirusom, kako sada stvari stoje morati će da pričekaju neka bolja vremena. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.