POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Usvojena odluka: Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period za privrednike

Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom koronavirusa

Usvojena odluka: Novi moratorij na otplatu kredita i grejs period za privrednike. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.8.2020

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije BiH donio je "Odluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19" i Odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za oporavak od negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19". Ove odluke između ostalog predviđaju i mogućnost produženja moratorija na otplatu kredita za još šest mjeseci.

Potvrdio je za "Avaz" direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH jasmin Mahmuzić. 


Mahmuzić: Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH. Arhiv

Usvojena odluka odnosi se na sve grupe klijenata banaka u FBiH koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

- Odluka između ostalog predviđa mogućnost produženja moratorij na otplatu kredita i to na novih šest mjeseci. Bitno je istaći i da će posebno pogođene grupe privrednika, a koje posluju u posebno pogođenim privrednim granama imati mogućnost da dobiju grejs period kod svojih banaka i to godinu dana – kazao je Mahmuzić.

Dodao je da posebne mjere iz odluka podržavaju mogućnost moratorija na otplatu kreditnih obaveza, modalitete prilagodavanja načina i dinamike otplate kreditnih obaveza i druge oblike podrške klijentima subjekata bankarskog sistema koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim ekonomskim efektima.  

- Zahtjevi za primjenu mjera iz ovih odluka mogu se podnositi bankama, mikrokreditnim organizacijama i lizing društvima do 31. decembra 2020. godine. Agencija za bankarstvo FBiH naglašava da će i u ovim vanrednim okolnostima a u okviru svojih nadležnosti učiniti sve u svrhu zaštite gradana, privrede i stabilnosti finansijskog sistema - poručeno je iz Agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.