NAŠA TEMA

Tabaković: Izdaja je da negator genocida ostane na čelu Srebrenice

Srebrenicu moramo izuzeti iz političkih ciljeva, Bošnjaci moraju shvatiti da ovo nije borba za nečiju fotelju, kaže Duraković

Za izbore za načelnika Srebrenice dijaspora ima presudnu ulogu. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

29.8.2020

Ako građani Bosne i Hercegovine iz inozemstva žele ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim lokalnim izborima, obavezni su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavu podnijeti najkasnije do 1. septembra u ponoć.


Zajednički kandidat

Tabaković: Ovo je naš vapaj. Arhiv

Posebno je ovo značajno za Srebrenicu jer, prema dosadašnjim parametrima, za izbore za njenog načelnika dijaspora ima presudnu ulogu. Ovogodišnji zajednički kandidat za načelnika Srebrenice je Alija Tabaković, a njegovu kandidaturu podržali su iz SDA, SBB-a, SBiH, DF-a, PDA, Nezavisnog bloka, Bošnjačkog pokreta, Naše stranke i mnogih drugih političkih partija koje nemaju registriranu organizaciju u Srebrenici. 

Jedino je Socijaldemokratska partija (SDP) BiH odlučila da neće biti dio probosanske koalicije u Srebrenici i da neće podržati Tabakovića kao zajedničkog kandidata.

- Srebreničane širom svijeta bratski molim da iskoriste svoje pravo da glasaju. To je naša moralna, ali i obaveza prema našim žrtvama genocida. Moramo učiniti sve da na čelu općine ne sjedi osoba koja će i u naredne četiri godine negirati genocid. Ovo je naš posljednji vapaj. Učinite to zbog Srebrenice, Bosne i Bošnjaka. Ukoliko to ne uradimo, bit ćemo krivi mi, a ne neko drugi. To bi na neki način bilo ravno izdaji - kazao je za „Avaz“ Tabaković.

Produžena ruka

Duraković: Politička bitka. Arhiv

Nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ističe da su izbori u tom gradu politička bitka između negatora genocida i onih koji su ga preživjeli.

- Zato Srebrenicu moramo izuzeti iz političkih ciljeva, ne možemo dozvoliti da je predvodi osoba koja je produžena ruka politike koja ima za cilj negirati genocid. Bošnjaci moraju shvatiti da ovo nije borba za nečiju fotelju - istakao je Duraković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.