AKCIJA

Inspekcija u Sarajevu za pet mjeseci izdala 178 prekršajnih naloga u visini 308.695 KM

Također, kontrolirani su ugostiteljski objekti nakon 23 sata i nijedan ugostiteljski objekat nije radio, što znači da se poštuje odredba rada do 23

Izvršeno 15 nadzora u Sarajevu. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

27.8.2020

Intenzivni inspekcijski nadzori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nastavljeni su i sinoć. 

Izvršeno je 15 nadzora ugostiteljskih objekata a izrečena su četiri prekršajna naloga u visini od 4.100 KM. 

Također, kontrolirani su ugostiteljski objekti nakon 23 sata i nijedan ugostiteljski objekat nije radio, što znači da se poštuje odredba rada do 23. 

Inspekcija kontrolira da li se u ugostiteljskim objektima poduzimaju propisane higijensko-epidemiološke mjere koje je izdao Krizni štab FBiH zbog pandemije koronavirusa.

Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kaže za "Avaz" da je ovo samo dio statistike jednog dijela pojačanih inspekcijskih nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. 



Halilović: Trebaju nam još dva inspektora. Avaz

- I pored toga, što je Inspektorat sanitarno, zdravstveno, farmaceutske i inspekcije za hranu, koji ima ključnu ulogu u provođenju nadzora nad primjenom navedenog zakona, popunjen sa svega 50 posto u odnosu na sistematizirani broj radnih mjesta, moram naglasiti da su postignuti izvanredni rezultati u vrijeme epidemije. U periodu od 16. marta do 26. avgusta ove godine izvršeno je ukupno 8.227 inspekcijskih nadzora, donijeto je ukupno 781 rješenje kojim su naložene mjere otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, izdato je 178 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 308.695 KM i donijeto je 3.224 rješenja o samoizolaciji osoba koje su imale kontakte sa pozitivnim na COVID 19 - kaže direktor Halilović.

Imajući u vidu da se, kaže za "Avaz" Halilović, radi o kriznom procesu kojem se ne nazire kraj, očekujemo od Vlade KS da nam hitno odobri prijem bar još dva sanitarna inspektora o čemu smo već dostavili zahtjev, te da na taj način unaprijedimo rad sanitarne inspekcije i njihovu učinkovitost na terenu.

- Napominjemo da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa kontinuiranim pojačanim inspekcijskim nadzorima, zbog čega pozivamo sve subjekte nadzora, ali i građane KS na strogo poštivanje higijensko – epidemioloških mjera u pogledu izbjegavanja masovnih okupljanja, obaveznog držanja socijalne distance, nošenja maski i upotrebe dezinfekcionih sredstava, kako bi na taj način preventivno djelovali na suzbijanju širenja epidemije COVID 19 - zaključuje Fahir Halilović, direktor KUIP-a za "Avaz".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.