REAKCIJE

Sa Stomatološkog fakulteta demantirali navode KCUS-a

Napominju da je Stomatološki fakultet uredno obavijestio nadležne organe o prethodnim obustavama nastave, svim detaljima o problemima nastavnog procesa

Stomatološki fakultet. ARHIVA

A. V. / Avaz.ba

28.8.2020

Nakon današnjeg saopćenja KCUS-a o dogovorenoj saradnji sa Stomatološkim fakultetom u vezi sa realiziranjem nastave, sa ovog fakulteta su reagirali i demantirali određene navode. 

Sa Stomatološkog fakulteta navode da javnost žele upoznati s određenim odredbama ZVO KS.

- Klinički centar Univerziteta u Sarajevu se uključuje u nastavni proces organizacionih jedinica Univerziteta, koje pripadaju grupaciji medicinskih nauka kao nastavna baza ovih organizacionih jedinica za sticanje praktičnih znanja i vještina studenata.

Položaj i funkcija Kliničkog centra u smislu stava 1 ovog člana preciznije se regulišu statutom Univerziteta i ugovorom kojim se definišu međusobna prava i obaveze.

Finansiranje nastavne, naučnonastavne i naučnoistraživačke djelatnosti Univerziteta koja se realizira na Kliničkom centru vrši se iz sredstava Univerziteta - navode.

Ističu da pomenuti član jasno pozicionira KCUS kao nastavnu bazu, bez obzira da li ima status Univerzitetske bolnice ili ne, ali i definira ko potpisuje Ugovor s KCUS-om i ko vrši plaćanje nastavnika KCUS-a.

- Tačni su navodi da Stomatološki fakultet nema potpisan ugovor/sporazum s KCUS-om ali iz razloga što bi takav pravni akt bio u suprotnosti sa odredbama ZVO KS i Statuta UNSA. Studenti, koji plaćaju iznos školarine u iznosu od 7.000 KM, bili su prisutni sastanku i dobili primjerak Zapisnika sa sastanka upravo da ne bi bili dezinformirani i manipulirani, duboko svjesni pokušaja zamjene teze i pokušaja manipulacije javnošću da uplaćuju troškove školarine Stomatološkom fakultetu što nije istina jer se troškovi školarine uplaćuju u budžet KS - navode iz KCUS-a.

Napominju da je Stomatološki fakultet uredno obavijestio nadležne organe o prethodnim obustavama nastave, svim detaljima o problemima nastavnog procesa za dio predmeta koje izvodi KCUS, te ne želi javno licitirati s imenima krivaca pozivajući da institucije identificiraju krivce i iste pozovu na odgovornost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.