TUŽILAŠTVO BIH

Crnogorac optužen za silovanje i napade na civile u Foči 1992. godine

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv crnogorskog državljanina Ranka Radulovića. Agencije

Avaz.ba

3.9.2020


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH podigao je optužnicu protiv crnogorskog državljanina Ranka Radulovićarođenog 1960. godine u Nikšiću, inače ranije višestruko osuđivanog, za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolnih mjesta tokom 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okoline, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom mjeseca jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad završio je smrću žrtava.


Radulović: Višestruko osuđivan. Agencije

-Također se tereti da je učestvovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje - silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava - saopćeno je iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti za kazneno djelo - Zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.