KOMISIJA PARLAMENTA BIH

Nezirović: Pravosudni sistem BiH nije urušen

Naš pravosudni sistem je na evropskom prosjeku, pooručio Nezirović

Zasjeda Privremena istražna komisija Predstavničkog doma BiH. E. Halimić

Piše: E. H. / Avaz.ba

3.9.2020

Postoji velika opasnost i vjerovatnoća da će rad Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH pasti u zaborav. Kazao je to danas u svom svjedočenju sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV-a Goran Nezirović.

Dodao je da o tome govori i sastav ove Komisije.

- Postoji opasnost da se rad ove komisije pretvori u igrokaz, a kad se dođe do realizacije preporuka. Pravosuđe na državnom nivou je samo mali dio, a većina građana ne dolazi u dodir s istim. Mislim da se predugo bavimo dijagnozom stanja u pravosuđu. Ključni problemi našeg pravosuđa su davno identificirani i nama ne trebaju nove studije. Nije tajna da sam ja aktivni kritičar pravosudnog sistema u BiH, ali nisam pristalica da se nudi samo crna slika. Ne mogu se složiti s kolegama koji tvrde da je BiH bez pravosudnog sistema i da je on urušen - istakao je Nezirović.

Prema njegovim riječima, pravosudni sistem već nekoliko godina rješava priliv predmeta i zaostatke.

- Mi ne možemo biti zadovoljni s tim postignućima. Mnoga međunarodna tijela vrše evaluaciju i naš pravosudni sistem je na evropskom prosjeku. Vrlo loša poruka je reći da je pravosudni sistem urušen. Ključni problemi su u sistemu odgovornosti i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije - pojasnio je Nezirović.

Dodao je da prva reformska mjera treba da bude izmjena Zakona o VSTV-u te izmjena ponašanja članova tog Vijeća.

- Izmjene zakona treba usvojiti hitno i do kraja godine. Najbitnije je da se odmah usvoje odredbe o imovini sudija i tužilaca. To će biti test i za zakonodavnu vlast u BiH. Formirali smo novi odjel za integritet i imovinske kartone sudija i tužilaca, na taj način treba da se otkloni nepovjerenje građana. To su hitne mjere koje bi trebalo odmah usvojiti i onda pristupiti donošenju novog zakona o VSTV-u i to do kraja sljedeće godine. Ali vrlo male su šanse da taj zakon bude brzo donesen, a postoji opasnost da tekst tog zakona ne bude poboljšanje - smatra Nezirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.