UDRUŽENJE "NAŠA DJECA"

Tri dana pred početak nastave u Mostaru roditelji zbunjeni, a nadležni ih ignoriraju

Šarić istaknula kako je suludo slati kompletan razred u samoizolaciju u slučaju obolijevanja jednog učenika

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

4.9.2020

Pozvali su roditelje da u ponedjeljak ne šalju na nastavu djecu koja imaju simptome. M. Smajkić

Više od 2.500 roditelja koliko ih broji Udruženje „Naša djeca 2014“ iz Mostara nadležnim instancama su uputili šest zahtjeva, među kojima je i onaj da nastavu na daljinu treba organizirati, isključivo, u uvjetima opće karantene.

Tri dana pred početak nove školske godine, kako su naveli na današnjoj pres-konferenciji, većini roditelja situacija u vezi sa organizacijom nastave nije jasna.

Roditelji traže i izjašnjenje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus.

Jer, kako je pojasnila dr. Borislava Šarić, specijalist anesteziolog, inače, majka četvero djece, svaka škola je dobila epidemiološke odredbe koje glase da, ako je jedan učenik pozitivan, kompletan razred ide u izolaciju.

- Mislim da bi kolege trebale razmisliti o promjeni te odredbe, jer to znači da ćemo u vrlo kratkom roku završiti na platformi, odnosno, nastavi na daljinu. Jednako tako, a ne znam jesu li svjesni toga, povećat ćemo opterećenje na porodičnu medicinu, na zdravstveni sistem, ali i na Zavod zdravstvenog osiguranja, koji će tako biti u velikim troškovima, jer će roditelji biti prisiljeni ići na bolovanje, budući da neće imati gdje ostaviti djecu uzrasta od šest, sedam i osam godina - kazala je ona.

Istaknula je kako je suludo slati kompletan razred u samoizolaciju u slučaju obolijevanja jednog učenika.

- Ako se baš bojimo toga, onda ćemo se pridržavati preporuka Svjetske zdravtsvene organizacije koja glasi  da se udaljenost od metra i po i maska na licu oba sugovornika smatra zaštićenim kontaktom. S obzirom na mjere koje su donijeli u škole, svako od djece će biti po tri metra udaljeno jedno od drugog  i ja ću, kao roditelj, radije pristati na opciju da mojih četvero djece nosi masku i pet sati ako treba, a ne da idu u izolaciju - kazala je ona.

Predstavnici Udruženja su naveli i da mjesecima ulažu napore u ostvarenje dijaloga s nadležnim, a da im je na poziv za sastanak odgovor stigao jedino iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK. Pozvali su i roditelje da u ponedjeljak ne šalju na nastavu djecu koja imaju bilo kakve simptome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.