UGROŽENA VRSTA

Nakon oporavka iznad Vrela Bune u Blagaju u prirodu pušten bjeloglavi sup Luka

Glavni razlozi njihovog nestanka su krivolov, ubijanje i trovanje, rekao je Goran Topić iz Udruženja „Naše ptice“

Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja. Eko-centar Udruženje „Novi Val“

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

5.9.2020

Mladi bjeloglavi sup, Luka, koji je potpuno iscrpljen pronađen u Olovu koncem aprila gdje je dospio iz kanjona Uvca, a nakon što je spašen i rehabilitiran u Eko-centru Udruženja „Novi Val“ u Blagaju, danas je pušten u prirodu. 

Tako je Luka svoj prvi susret s prirodom imao na mjestu „Kurbanište“ preko puta Vrela Bune, mjesta na kojem su se ove moćne ptice nekada gnijezdile i gdje su bile njihove velike kolonije.

Nažalost, kako je to potvrdio Goran Topić iz Udruženja „Naše ptice“, u BiH je bjeloglavi sup potpuno iščezao.

- BiH je, uz Grčku i Španiju, imala sve četiri vrste strvinara, kao što je bjeloglavi sup, a koje su iščezle. Glavni razlozi njihovog nestanka su krivolov, ubijanje i trovanje. Upravo ovdje je bilo posljednje stanište bjeloglavog supa u BiH i sve do jedne ptice koje su se ovdje gnijezdile su otrovane. Bjeloglavi supovi se hrane ostacima iginulih životininja i jedan su od najboljih čistača prirode - kazao je on.

Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja - Avaz
Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja - Avaz
Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja - Avaz
Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja - Avaz
Bjeloglavi sup Luka pušten u prirodu nakon liječenja - Avaz
+1

Adnan Đuliman, predsjednik „Novog vala“ kazao je novinarima da su Luku željeli pustiti u prirodu, simbolično, povodom Međunarodnog dana lešinara, ali i 13 godina od početka projekta reintrodukcije bjeloglavih supova u BiH.

- Željeli smo ukazati i na vrlo teško stanje ove populacije, jer, bjeloglavi supovi su pred izumiranjem. Naš posljednji par u Eko-centru i, uopće, u BiH , Soko i Lili su uginuli u novembru 2018.godine od posljedica trovanja - rekao je Đuliman.

Prije puštanja u prirodu, pojasnio je, morali su biti zadovoljeni svi neophodni uvjeti, poput težine ptice. Tako je Luka sa svojih nešto više od devet kilograma zadovoljio uvjete, a u skladu sa evropskim direktivama, sada slijedi proces monitoringa, odnosno, bit će praćeno njegovo kretanje.

Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je između 95 i 105 centimetara, a težak najčešće između osam i devet kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo tri metra, ali kod većine je između 2,50 i 2,70 metara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.