CRVENO MORE

Huti objavili da su gađali brod koji je plovio prema izraelskim lukama

Jahja Seri, vojni glasnogovornik Huta, izjavio je da su krstarećim projektilom gađali brod koji je išao u izraelske luke

Projektil direktno pogodio cilj. Anadolija

Anadolija

16.1.2024

Huti u Jemenu objavili su da su krstarećim projektilom gađali brod koji je plovio ka izraelskim lukama, javlja Anadolija.

Jahja Seri (Yahya) , vojni glasnogovornik Huta, izjavio je da su krstarećim projektilom gađali brod koji je išao u izraelske luke i da je projektil direktno pogodio cilj.

- U cilju podrške ugnjetavanom palestinskom narodu, koji je podvrgnut napadima i blokadama u Pojasu Gaze, pomorske snage jemenskih oružanih snaga (Huti, op.a.) izvele su operaciju protiv broda Zografia koji je plovio prema Izraelu - rekao je Seri.

Istakao je da je napad rezultirao "direktnim pogotkom".

Dok Huti, koje podržava Iran, nastavljaju svoje akcije protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru, jednoj od najvažnijih strateških tranzitnih linija u svijetu, kao odgovor na izraelske napade na Gazu, Jemen je gotovo deceniju poprište sukoba između vladinih snaga koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i pokreta Huti.

Nakon nedavnih akcija Huta u Jemenu protiv komercijalnih brodova kao odgovor na napade Izraela na Gazu, mnoge kompanije odlučile su prekinuti svoja putovanja Crvenim morem.

Pentagon je 6. decembra 2023. godine objavio da pregovaraju o uspostavi međunarodne "Pomorske operativne jedinice" protiv napada Huta u Jemenu na komercijalne brodove u Crvenom moru, a 18. decembra najavili su uspostavu multinacionalne misije pod nazivom "Operation Welfare Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.