ŽESTOKI UDARI

Amerikanci i Britanci započeli napade na Hute, Bajden poručio: Nećemo oklijevati s daljnjim akcijama

Napade su izveli avioni, brodovi i podmornica

Bajden: Ovi udari direktan su odgovor na napade Huta. Platforma X

H. J. I.

12.1.2024

Američke i britanske snage započele su zračne napade na pobunjenike Hutije u Jemenu, potvrdili su američki dužnosnici, a objavio BBC.

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Hutija na Crvenom moru.

Američki zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da su napade izveli avioni, brodovi i podmornica. 

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.

Ugrozili američko osoblje

- Ovi udari direktan su odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u historiji - poručio je Bajden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

- Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu te slobodu plovidbe - dodao je.

Poručio je i da, ako bude potrebno, "neće oklijevati" s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

"Ciljane napade" protiv Hutija u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga potvrdio je i britanski premijer Riši Sunak (Rishi).

Vođa Hutija zaprijetio SAD i Velikoj Britaniji

Vođa Hutija, Mohammed al-Bukhaiti, zaprijetio je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj historiji".

- Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava - napisao je na X-u.

- Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora, stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje - dodao je.

Istovremeno, Saudijska Arabija zatražila je od SAD i saveznika da pokažu suzdržanost i "izbjegnu eskalaciju".

Rijad pomno i s "velikom zabrinutošću" prati situaciju.

Podrška Hamasu

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada te Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj grupi koja se bori protiv izraelske ofanzive u Gazi. Napadi pritom ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.