PROJEKTI

Bajden i Sunak obećavaju da će se držati zajedno na pitanju Ukrajine, te produbiti saradnju na tranziciji čiste energije i AI

Stavit ćemo naše vrijednosti ispred i u središte, rekao je Bajden

Sunak i Bajden. PIXSELL

FENA

9.6.2023

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Rishi Sunak su ponovili svoju posvećenost pomoći Ukrajini da odbije tekuću invaziju Rusije, dok su se složili da pojačaju saradnju na izazovima s kojima se njihove ekonomije suočavaju s umjetnom inteligencijom, čistom energijom i kritičnim mineralima.

Lideri su rekli da će sporazum "prvi takve vrste" - ono što oni zovu "Atlantska deklaracija" - poslužiti kao okvir za dvije zemlje za razvoj novih tehnologija, štiteći tehnologiju koja je ključna za nacionalnu sigurnost i drugu ekonomske sigurnosne probleme.

- Stavit ćemo naše vrijednosti ispred i u središte - rekao je Bajden kad su dvojica lidera započeli razgovore u Ovalnom kabinetu. Kasnije je na zajedničkoj konferenciji za novinare dodao da će sporazum pomoći objema zemljama da "prilagode i unaprijede naše partnerstvo kako bi osigurali da naše zemlje ostanu na vrhuncu svijeta koji se brzo mijenja".

Kao dio deklaracije objavljene u četvrtak, dvije strane će započeti pregovore o korištenju minerala iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su kritični u proizvodnji električnih vozila koja ispunjavaju uslove za američke porezne olakšice. Administracija je također otvorila pregovore s Evropskom unijom i sklopila sporazum s Japanom koji dozvoljava da se određene kritične sirovine za električna vozila tretiraju kao da su nabavljene iz Sjedinjenih Država.

Saveznici su izrazili zabrinutost zbog poticaja u Zakonu o smanjenju inflacije koji favorizira sjevernoameričku automobilsku industriju. Zakon - jedna od ključnih pobjeda Bajdenove politike - ulaže oko 375 milijardi dolara u tranziciju Sjedinjenih Država na čistije automobile i izvore energije.

Biden i Sunak su već imali četiri susreta licem u lice otkako je Sunak postao premijer u oktobru, ali su razgovori u Washingtonu pružili dvojici lidera šansu za njihovu najtrajniju interakciju do sada.

Sunak se osvrnuo na značajne razgovore koje su njihovi prethodnici vodili tokom godina u Ovalnom uredu i priznao da su i on i Biden bili suočeni sa svojim zastrašujućim trenutkom. Posjeta Washingtonu prva je Sunakova posjeta otkako je u oktobru postao britanski premijer.

- Naše ekonomije doživljavaju možda najveću transformaciju od industrijske revolucije, jer nove tehnologije pružaju nevjerovatne mogućnosti, ali i daju našim protivnicima više alata - rekao je Sunak, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.