AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken tvrdi da Izrael nije otkrio SAD-u datum početka invazije na Rafah

Blinken je rekao da SAD "nemaju datum za bilo koju operaciju Rafah"

Anadolija

Anadolija

9.4.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) izjavio je u utorak da Izrael nije obavijestio administraciju američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Bidena) o tome kada planira invaziju na grad Rafah na jugu Gaze, prenosi Anadolija.

Datum za početak kopnene operacije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je u ponedjeljak da je odredio datum za početak kopnene operacije, rekavši da ga "nijedna sila na svijetu" neće spriječiti da izvrši invaziju.

Blinken je rekao da SAD "nemaju datum za bilo koju operaciju Rafah". Umjesto toga, ukazao je na dva puta odgađane razgovore koje SAD nastoje voditi s izraelskom delegacijom kako bi joj predstavile alternative kopnenoj operaciji.

- Ono što imamo je tekući razgovor s Izraelom o bilo kakvoj operaciji Rafah. Predsjednik je bio vrlo jasan u vezi s našom zabrinutošću, našom dubokom zabrinutošću, u vezi sa sposobnošću Izraela da skloni civile od opasnosti, da se brine o njima i imati bilo kakvu veliku vojnu operaciju koja ne čini stvarnu štetu civilima - rekao je Blinken na konferenciji za novinare s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom.

Dodao je da je SAD posvećen tome da Hamas ne može upravljati, niti diktirati budućnost Gaze.

Operacije u Gazi 

- Ali kako Izrael provodi bilo kakve daljnje operacije u Gazi je veoma važno i kao što smo rekli, razgovaramo s njima o alternativnim, a po našem mišljenju, efikasnim načinima rješavanja problema - dodao je.

Očekuje se da će se ti razgovori održati sljedeće sedmice nakon što je sastanak planiran za ovu sedmicu odgođen. Pregovore je prvi naglo otkazao Netanyahu krajem marta u znak odmazde za odluku Washingtona da ne stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre.

Razlog posljednjeg odlaganja nije jasan, ali se dogodio u trenutku kada se Netanyahu suočava sa sve većim pritiskom članova svoje vlade da izvrši invaziju, uključujući ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira koji je u ponedjeljak zaprijetio da će rušiti vladu.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, pozvalo je Izrael da odustane od planova za kopneni napad u Rafahu. Oko 1,5 miliona interno raseljenih Palestinaca tamo je potražilo utočište pored 200.000 koliko ih je živjelo u gradu prije rata.

Međunarodni pregovori

Međunarodni pregovori u cilju posredovanja u prekidu vatre kako bi se zaustavilo krvoproliće u Gazi i dalje su u toku.

Kameron je priznao da Vašington i London rade na "planu B" u slučaju da se primirje ne postigne.

- Moramo razmisliti o tome šta je plan B, šta humanitarne i druge organizacije mogu učiniti kako bi se osiguralo da ukoliko dođe do sukoba u Rafahu, ljudi mogu postići sigurnost, mogu dobiti hranu, vodu, lijekove - rekao je Kameron.

Američki predsjednik Džo Bajden upozorio je Izrael nakon prošlonedeljnog ubistva sedam međunarodnih humanitarnih radnika da buduća američka podrška izraelskom ratu zavisi od implementacije velikih reformi u Tel Avivu i naglasio tokom svog telefonskog razgovora s Netanjahuom da je "trenutni prekid vatre od suštinskog značaja kako bi se stabilizirala i poboljšala humanitarna situacija i zaštitili nevini civili“ u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.