ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Dodikova inicijativa neće uopće biti tema na sjednici

To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH, izjavio je Džaferović za Fenu.

Šefik Džaferović. Avaz, arhiv

Avaz.ba / Fena

7.9.2020

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je inicijativu Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina premjesti sjedište svoje ambasade u Izraelu kao politikantsku i populističku, s ciljem da se nakon sporazuma Srbije i Kosova i naša zemlja na bilo koji način poveže s tim procesom.

To naravno neće biti moguće, niti će to uopće biti tema na sjednici Predsjedništva BiH, izjavio je Džaferović za Fenu. 

Naglasio je BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija.

- Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD, istaknuo je Džaferović.

Dodik bi, kako je naglasio Džaferović, trebalo da prestane sa blokadama rada institucija, poštuje presude međunarodnih sudova, uključujući i one koje se odnose na genocid nad Bošnjacima, te da poštuje vladavinu prava i podrži NATO put BiH.

- Na kraju, neka ne vrijeđa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to radio ranije, i neka podrži bilateralne sporazume koje BiH treba da zaključi sa SAD ili agencijama iz SAD u borbi protiv terorizma, a ne da protiv njih pokreće vitalni entitetski interes, zaključio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.