U TOKU OCJENJIVANJE

Bh. vojnici uz pomoć NATO-a uspješno se obučavaju na Manjači

Do sada je BiH obučila 11 četa i nešto vodova različitih specijalnosti, koje su spremne za izvršavanje takvih misija, rekao Podžić

Avaz.ba / Fena

Zvaničnici MOBiH, OSBiH i NATO štaba Sarajevo pratili vježbu na Manjači

Foto: Fena


Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, te načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem i komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Vilijamom Edvardso, (William Edwards), posjetio je vojni poligon "Manjača" u cilju praćenja ocjenjivanja NEL-1 Bataljonske borbene grupe lake pješadije (INF-L-BNG).

Pri obilasku poligona direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki upoznao je goste s dinamikom ocjenjivanja ove jedinice deklarirane za mirovne operacije, a koje provode ocjenjivači NATO-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Direktor ocjenjivanja NEL-1, pukovnik Tore Bade, koji će u petak saopćiti inicijalni terenski izvještaj, naglasio je da će konačna ocjena o stepenu interoperabilnosti jedinice biti izrečena u roku od 30 dana, nakon detaljne analize. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom ocjenjivanja te naglasio da je jedinica INF-L-BNG na dobrom putu da uspješno završi ocjenjivanje NEL-1.

Ministar Podžić je istaknuo svoje zadovoljstvo viđenim, te naglasio da Oružane snage BiH izvode svoju obuku na svom poligonu Manjača, a da ih predstavnici NATO zemalja samo ocjenjuju.

- Na vježbi ne učestvuju vojnici NATO-a. Jedna od misija OSBiH jest učestvovanje u mirovnim operacijama, predvođenim NATO-om, Ujedinjenim narodima ili Evropskom unijom. Do sada je BiH obučila 11 četa i nešto vodova različitih specijalnosti, koje su spremne za izvršavanje takvih misija. Za naredni ciklus saradnje, mi smo 2019. godine deklarirali bataljon lakog pješadije. Sada ovu jedinicu po prvi put ocjenjuju ocjenjivači NATO-a (tzv. NEL-1). Naredne godine u planu su ocjenjivanja razine SEL-2 i NEL-2, tako da 2023. godine za mirovne misije imamo osposobljenu bataljonsku borbenu grupu lake pješadije - rekao je ministar Podžić.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Mašović istakao je posebno važnim što OSBiH ovom vježbom podižu nivo interoperabilnosti s NATO-om, unaprijeđuju kvalitet obuke, ali i kreiraju pretpostavke da pored jedinice INF-L-BNG i ostale jedinice OS BiH imaju bolje standarde i kvalitetniju obuku.

Također, naglasio je da se posebna pažnja prilikom pripreme i tokom realizacije vježbe posvetila poštivanju epidemioloških i higijenskih mjera propisanih od nadležnih institucija, a u cilju spriječavanja širenja pandemije koronavirusa.

Edvards je čestitao na uspješnom provođenju ovog vrlo zahtjevnog događaja.

- Da bi se bataljonska grupa izvela na vježbu za to su potrebni organizacija, resursi i napori mnogih ljudi u cijelom odbrambenom sistemu. Prema onome što sam vidio, tim je uradio izvrstan posao, ublažavajući rizik od koronavirusa po vojnike - rekao je Edvards i pohvalio MO i OS BiH zbog njihove predanosti razvoju dobro obučenih i opremljenih snaga sposobnih za provođenje misije koje im propisuje Zakon o obrani.

Aktivnosti u sklopu NATO ocjenjivanja NEL-1 po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) počele su 21. i bit će završene 24. septembra. Pripadnike INF-L-BNG kroz ocjenjivanje NEL-1 provjeravaju i ocjenjuju NATO ocjenjivači u oblasti interoperabilnosti, koja obuhvata obučenost, organizaciju, strukturu i opremu deklariranih jedinica, po NATO-ovoj listi zadaća.

Ocjenjivanje na poligonu "Manjača" pratili su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-majori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, kao i ostali generali OSBiH.

Više o temi Sifet Podžić

KANDIDAT ZA MINISTRA SIGURNOSTI BIH
Cikotić: Ne mislim da će BiH postati parking za migrante
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na