CRNA GORA

Bečić i Popa: Zapadni Balkan i dalje u fokusu

Evropska unija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracija

Razgovor o aktuelnim temama. Skupština Crne Gore

Avaz.ba / Srna

25.9.2020

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić danas je šefu Delegacije EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa (Cristina) zahvalio za podršku koju je EU do sada pružila Crnoj Gori u procesu reformi i demokratizacije, čime je potvrdila da je zapadni Balkan i dalje u njenom fokusu.

On je posebno naglasio da je prepoznato da je pomoć koju je EU pružila u borbi protiv epidemije Covid-19 mnogo veća u odnosu na druge međunarodne organizacije, saopćeno je kabineta predsjednika parlamenta.

Jačati saradnju u okviru NATO-a

- Imajući u vidu složenu socio-ekonomsku i epidemiološku situaciju veoma je značajno da se što brže i efikasnije konstituiše nova vlada. Značajno je što su moj izbor podržale manjinske partije i nadam se da će ući u novi sastav Vlade. Naš zajednički cilj je jačanje građanske države - rekao predsjednik Skupštine.

On je ponovio da sporazum koji su potpisali predstavnici koalicija nove parlamentarne većine potvrđuje da će nova vlast biti procrnogorska, proevropska, prozapadna, prograđanska i pomiriteljska, te da će jačati saradnju u okviru NATO-a i ubrzati proces evropske integracije, koji ujedinjuje crnogorsko društvo.

Bečić je istakao i da je pobjeda u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije jedina garancija uspješne i stabilne Crne Gore.

Plan investicija EU

Izrazivši zadovoljstvo zbog mirne tranzicije vlasti, Popa je čestitala Bečiću na izboru za predsjednika crnogorskog parlamenta i istakla da se raduje korisnoj i efikasnoj saradnji sa novim sazivom Skupštine kako bi zajedno brže vodili Crnu Goru ka EU.

Ona je najavila da će Evropska komisija 6. oktobra objaviti dva važna dokumenta - izvještaj o proširenju za ovu godinu i Plan investicija EU.

- Evropska unija prepoznaje Crnu Goru kao predvodnicu procesa integracija, značajni dio posla je već obavljen i zbog toga imate veliku odgovornost kao model drugim zemljama u regionu. Pitanje integracija zapadnog Balkana i dalje je na stolu i evropska perspektiva je nešto što shvatamo vrlo ozbiljno - naglasila je Popa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.