ODRŽALI SASTANAK

Ljekari Opće bolnice ne pristaju na "bahatu demonstraciju sile"

Izrazili nezadovoljstvo i oštar protest na način izbora delegata za izbornu sjednicu Skupštine Federalne ljekarske komore koja je zakazana za subotu, 10. oktobar 2020. u Zenici

Sastanak ljekara u Općoj bolnici. Avaz

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

2.10.2020

Članovi Skupštine Ljekarske komore Kantona Sarajevo u ime Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ jutros su održali sastanak na kojem su izraženi nezadovoljstvo i oštar protest na način izbora delegata za izbornu sjednicu Skupštine Federalne ljekarske komore koja je zakazana za subotu, 10. oktobar 2020. u Zenici. 

- Svi ljekari u Kantonu Sarajevo, kojih ima oko 1.650 i koji su svi članovi Ljekarske komore KS i koji uredno plaćaju članarinu, nisu ni na koji način konsultovani o prijedlozima za delegate, a to pravo im pripada po svim pravnim aktim Ljekarske komore, odnosno pravo da biraju i da budu birani. Naprotiv, određena grupa ljekara koncentrisana oko određenih centara moći i UO Ljekarske Komore KS dala je sebi za pravo da bira prvenstveno podobne i poslušne ljekare bez konsultacije sa članstvom, koji će bespogovorno izvršavati njihove naloge, te matematičkim inžinjeringom i preglasavanjem postići zadane ciljeve. Cilj je da se ovlada tijelima Federalne Ljekarske Komore, a nakon toga i da se ovlada ingerencijama koje ima Federalna Ljekarska Komora, odnosno discipliniziraju ljekari koji imaju drugačije mišljenje - piše u saopćenju.


Sastanak ljekara u Općoj bolnici. Avaz

Dalje se navodi da je ista grupa ljekara na isti način izvršila nasilno preuzimanje Ljekarske Komore Kantona Sarajevo grubim pravnim nasiljem i kršenjem akata Ljekarske komore KS.

- Prvenstveno Statuta i Pravilnika o izboru tijela Ljekarske komore što je dokazano presudom Općinskog suda u Sarajevu od 6. septembra 2019. kojom se poništavaju akti doneseni na izbornoj sjednici Skupštine jer je održana na nezakonit način i na koju je podnesena žalba koja do današnjeg dana nije riješena. Mi ljekari, Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ ne pristajemo i nikad nećemo pristati na ovakvu bahatu demonstraciju sile i borit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima za uspostavljanje vladavine prava u skladu sa demokratskim civilizacijskim tekovinama. Pozivamo sve kolege širom FBiH, posebno naše kolege u drugim zdravstvenim ustanovama KS, da se na sličan način izjasne o pojavama koje su na sceni ovih dana u Ljekarskoj komori KS kada je u pitanju predstojeća izborna sjednica Skupštine Federalne ljekarske komore - stoji u dopisu, koji je proslijeđen i predsjedniku Ljekarske komore Federacije BiH, predsjedniku Skupštine Ljekarske komore Federacije BiH, predsjedniku Ljekarske komore KS i Upravnom odboru Ljekarske komore KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.