POSJETE

Brigadna generalica Merilenda sa saradnicima posjetila sarajevsku Opću bolnicu

U tom svjetlu je predložena saradnja na polju edukacije osoblja

Visoka delegacija u posjeti. PR služba

A. O.

20.6.2023

Najviši vojni zvaničnici američke savezne države Merilend, na čelu sa brigadnom generalicom Dženen Birkhed (Janeen Birckhead), komandanticom Nacionalne garde američke države Merilend, te predstavnici ambasade SAD-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH tokom posjete Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ upoznali su se sa radom ove zdravstvene ustanove, uslugama koje pruža pacijentima, radom tokom pandemije Covid-19 i planovima za naredni period.

Za visoku delegaciju je upriličena prezentacija koju je održala prof.dr. Azra Husić-Selimović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepalog i šefica Odjeljenja za nauku i nastavu , a u kojoj je pored historijata bolnice, koja je osnovana prije 157 godina, prezentiran rad i široka lepeza zdravstvenih usluga koje se mogu dobiti u ovoj ustanovi, te planovi za formiranje Veteranske bolnice u sklopu ustanove.

U tom svjetlu je predložena saradnja na polju edukacije osoblja, a s obzirom da veteranske bolnice u SAD-u imaju dugu tradiciju i izvrsnost u radu i da svoje bogato iskustvo mogu prenijeti bh. ljekarima.

Brigadna generalica,komandantica Nacionalne garde američke države Meilend, se zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i čestitala uposlenicima na uspješnom radu i novim postignućima.

U ime Ministarstva odbrane BiH i ministra Zukana Heleza, prisutne je pozdravio brigadir Muhamed Dautović, vojni savjetnik, istakavši da je upravo ministar Helez tokom nedavne posjete SAD-u , na sastanku sa zvaničnicima američke savezne države Merilend predložio, pored ostalog i saradnju u oblasti medicine i zdravstva i inicirao ovu posjetu.

- Saradnja bi se mogla odvijati, u vidu razmjene i obuke medicinskih stručnjaka i studenata, organiziranje zajedničkih naučno-istraživačkih skupova, stvaranje uslova da se transplantacija organa koja se trenutno obavlja u inostranstvu, vrši i u medicinskim centrima u BiH - kazao je brigadir Dautović.

Na kraju posjete visoka delegacija je obišla bolničku laboratoriju, Kabinete za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju ,te Urgentni centar.

Menadžment Opće bolnice, uz veliku zahvalnost gostima na posjeti, je izrazio nadu da će, u što skorije vrijeme, doći do realizacije saradnje i razmjene kadra na polju edukacije.

Inače, Bosna i Hercegovina i američka savezna država Merilend, već 20 godina imaju odličnu partnersku saradnju u okviru Programa državnog partnerstva, a ovosedmična posjeta generalice Birkhed sa saradnicima , našoj zemlji uslijedila je povodom ove dvodecenijske uspješne saradnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.