SARAJEVO

U Općoj bolnici zvanično otvorena ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

Svakako s ovom bolnicom zatvaramo jedan krug, jer će se ovdje moći uraditi svi neophodni pregledi, rekao je Gavrankapetanović

Ambulanta za specijalističke usluge. Harun Muminović / Fena

FENA

11.4.2023

Dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu" za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju otvorena je danas zvanično u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Dodatna ambulanta je mjesto gdje će roditelji koji imaju dijete ili osobu s poteškoćama u razvoju dobiti specijalitičke usluge na jednom mjestu.

Stres prilikom pregleda 

Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu", koje je iniciralo otvaranje ovakve ambulante, Ines Kavalec pojasnila je da je za većinu porodica koje imaju člana s poteškoćama u razvoju veoma stresno izvršiti ljekarske (specijalističke) preglede njihove djece. Stoga, ova dodatna ambulanta nije samo podrška isključivo djetetu ili osobi, već je podrška za cijelu porodicu.

Dodatna ambulanta namijenjena je za porodice s područja Kantona Sarajevo, odnosno usluge dodatne ambulante mogu koristiti djeca i osobe s poteškoćama u razvoju s područja KS, bez obzira da li su član Udruženja ili ne.

Direktor bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismet Gavrankapetanović istakao je da je za ovu populaciju veoma važno da im se omogući da u jednom zdravstvenom sistemu obave sve što trebaju.

- Mi smo ovu ambulantu nazvali "Sve na jednom mjestu", da na jednom mjestu dobiju sve zdravstvene usluge.

Popravak zuba

Kako je dodao Gvrankapetanović, anesteziolozi iz Opće bolnice već nekoliko godina idu na Stomatološki fakultet i rade s djecom s poteškoćama u razvoju, gdje ih najčešće uspavljuju i na taj način popravljaju ili vade zub.

- Svakako s ovom bolnicom zatvaramo jedan krug, jer će se ovdje moći uraditi svi neophodni pregledi, a roditeljima će itekako skratiti hodanje od jedne klinike do druge - naglasio je Gavrankapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.