SARAJEVO

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" održana prva radionica regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka

Radionica je bila namijenjena, kako početnicima koji žele naučiti osnove tako i onima koji se žele usavršiti u ultrazvučno vođenoj regionalnoj anesteziji

Sa radionice. Opća bolnica

H. J. I.

26.9.2022

Proteklog vikenda u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" održana je "Prva radionica regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka", a predavač je bio dr. Ivan Keser, specijalista anesteziolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Radionica je bila namijenjena, kako početnicima koji žele naučiti osnove tako i onima koji se žele usavršiti u ultrazvučno vođenoj regionalnoj anesteziji.


Sa radionice. Opća bolnica

- Jako smo sretni što sam uspjeli organizirati "Prvu radionicu regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka". Zainteresiranost za ovu Školu je bila velika i u narednom periodu ćemo organizirati i "Drugu školu regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka" gdje će imati priliku da učestvuju svi oni koji zbog limitiranosti kapaciteta nisu mogli dobiti mjesto ovaj put.

Zahvaljujemo se svim sudionicima na trudu i angažmanu. Sigurni smo da će stečeno znanje moći odmah primijeniti u svojoj praksi istakao je dr. Ivan Keser.


Sa radionice. Opća bolnica

Upotreba ultrazvuka je zlatni standard u izvođenju regionalnih tehnika anestezije i analgezije. Unatoč evidentnim prednostima ultrazvučno kontrolisane regionalne anestezije kao sigurne, učinkovite i finansijski prihvatljivije tehnike, ne primjenjuje se dovoljno u svakodnevnoj praksi na našim prostorima. Regionalna anestezija u odnosu na opštu anesteziju ima mnogobrojne prednosti kao što su: bolja analgezija, veća učinkovitost, kraća dužina hospitalizacije, ranija mobilizacija bolesnika, manja incidenca postoperativne mučnine i povraćanja, te samim tim i veće zadovoljstvo pacijenata.

Škola regionalne anestezije pod kontrolom ultrazvuka je podržana od strane Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo i bodovana je prema Pravilniku Komore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.