UNIVERZITET U SARAJEVU

KCUS odgovorio rektoru: Škrijelj nanosi štetu akademskoj zajednici

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je 15. 05. 2020. godine pokrenuo kod Univerziteta u Sarajevu postupak za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica

Šrkjelj: odbio zahtjev KCUS-a. Arhiv

G. M.

7.10.2020

Povodom javnih istupa rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja i posljednjeg u nizu, 6. oktobra 2020. godine, kada je dnevnom listu “Oslobođenje” izjavio da je odbio zahtjev Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice, iz KCUS-a su uputili demanti.

Kako ističu iz KCUS-a, ovakvim istupima, koji su neutemeljeni i nezakoniti, nanosi štetu akademskoj zajednici, ali i ulijeva strah studentima i njihovim roditeljima, koji skupo plaćaju školovanje svoje djece.

- Istinitosti radi, obavještavamo javnost da je KCUS-u Rješenjem Rektora Univerziteta broj: 0101-3138/15 od 20. 05. 2015. godine dodijeljen status/naziv univerzitetske bolnice s rokom važenja od 5 (pet) godina. U obrazloženju ovog rješenja vidi se da je podnijeta sva potrebna dokumentacija iz člana 18. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu statusa univerzitetska bolnica (“Službene novine Federacije BiH”), što je taksativno navedeno u preambuli ovog rješenja – naveli su iz KCUS-a.

Rješenje nije izdato u zakonskom roku

U preambuli se, dodaju, jasno vidi da je Rješenje doneseno na osnovu Odluke Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu broj: 02-3-NŠ-225/14 od 26. maja 2014. godine. Odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje definišu status i uvjete koje mora zadovoljavati ustanova koja ima status univerzitetske bolnice, odnosno baze za sve fakultete medicinske grupacije, nisu se do danas mijenjale, napominju iz KCUS-a.

- Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je 15. 05. 2020. godine pokrenuo kod Univerziteta u Sarajevu postupak za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica saglasno članu 104. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (“Službene novine Federacije BiH”, br. 46/10 i 75/13),te odredbi čl. 18. i 19. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica (“Službene novine Federacije BiH”, broj 85/12) – saopćili su.

Navedeni zahtjev, kako se ističe, nije okončan donošenjem Rješenja, kako to nalaže Zakon o upravnom postupku (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/98 i 48/99) (u daljnjem tekstu: ZUP), nego je rektor donio Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22. jula 2020. godine, kojim je retrogradno “pokrio period” u kojem je redovno izvođena nastava ljetnog semestra školske 2019/2020. godine i kojem je stavljen rok važenja “do okončanja postupka za dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica”.

Kako ovo rješenje nije izdato u zakonskom roku, KCUS je 1. septembra 2020. godine podnio ponovni zahtjev Univerzitetu u Sarajevu za ponovnu dodjelu statusa/naziva univerzitetska bolnica.

- Ističemo da je i po ovom zahtjevu KCUS-a, Univerzitet u Sarajevu bio dužan donijeti konačno rješenje saglasno materijalnom pravu: članu 104. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i članu 18. Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica, i to na način i u rokovima predviđenom ZUP-om, a što nije učinjeno – kazali su iz KCUS-a.

Upravni postupak vođen po zahtjevu stranke

Nakon ovoga, navodi se, Univerzitet u Sarajevu donosi Zaključak broj 0101-9555/20 od 30. septembra 2020. godine kojim je odbačen zahtjev KCUS-a za donošenje konačnog rješenja kojim se KCUS-u dodjeljuje naziv univerzitetske bolnice, kao nepotpun i smatra se kao da zahtjev nije ni podnesen. Istovremeno, istim zaključkom konstatuje se da ostaje na snazi Privremeno rješenje Univerziteta u Sarajevu broj 0101-7705 od 22. jula 2020. godine kojim se KCUS-u dodjeljuje status/naziv univerzitetske bolnice.

S obzirom na to da je ovaj upravni postupak pokrenut i vođen po zahtjevu stranke i u okviru zahtjeva stranke, a ne po službenoj dužnosti, ostaje nejasno kako se osporavanim zaključkom kojim se odbacuje zahtjev KCUS-a za donošenje konačnog rješenja kao nepotpun i smatra se kao da nije podnesen, može utvrditi da ostaje na snazi citirano privremeno rješenje, donijeto upravo u kontekstu prednjeg zahtjeva KCUS-a, a ne po službenoj dužnosti, stoji u reagiranju.

- Također, ostaje nejasno zašto nije provedena procedura dodjele statusa, kada je Zahtjev za izdavanje mišljenja za dodjelu naziva univerzitetska bolnica stavljen na elektronsku sjednicu 18. 05. 2020. kao potpun i dobio saglasnost članica Medicinske grupacije (protiv bio samo Stomatološki fakultet) za ponovnu dodjelu statusa univerzitetska bolnica. Posebno ističemo da je u konkretnoj upravnoj stvari, Univerzitet u Sarajevu istu morao riješiti rješenjem, u smislu člana 135. stav (3) ZUP-a koji utvrđuje da, ako stranka nije u naknadno određenom roku podnijela dokaze, organ ne može zbog toga odbaciti zahtjev kao da nije podnesen (član 65. stav 2.), nego je dužan da nastavi postupak i da, u skladu s pravilima postupka i prema materijalnom propisu, riješi upravnu stvar. Dovodeći u pitanje status KCUS-a, koji je neosporan, rektor dovodi u pitanje održavanje nastave na svim fakultetima, kojim je KCUS kao univerzitetska bolnica nastavno-naučna baza – naveli su u saopćenju.

KCUS ostao uskraćen

Ističe se da ovo jedina nezakonitost počinjena prema KCUS-u.

- Donošenjem Zakona o visokom obrazovanju 2017. godine i Statuta Univerziteta 2018. godine rektor je morao potpisati Ugovor za KCUS, koji bi osigurao prava i obaveze obije ugovrne strane, a on do danas nije potpisan. Nije završena ni integracija Univerziteta, koja je zakonski morala biti okončana do oktobra 2018. godine. Ovo su samo mrvice u moru nepravilnosti i nezakonitosti koje je počinio i čini rektor, zamazujuću oči javnosti temeljnim neistinama usmjerenim prevashodno protiv KCUS-a i Medicinskog fakulteta Sarajevo – kažu u KCUS-u.

Na kraju, napominju da je KCUS kršenjem navedenih odredaba Zakona, ostao uskraćen i ukoliko rektor ubrzo ne donese Rješenje o statusu/zvanju univerzitetska bolnica (na što ga obavezuje odredba člana 135. stav (5) ZUP-a), bit će prisiljeni zaštitu svojih prava zatraži u sudskom postupku pokretanjem tužbe u upravnom sporu.

- Svu odgovornost za nemogućnost održavanja nastave i upitnost legalnosti fakulteta i stečenih diplomama na njima, ukoliko se klinička nastava ne odvija na univerzitetskoj bolnici, snosit će rektor i dekani fakulteta koji se nisu pobrinuli da osiguraju nastavnu bazu u skladu sa Zakonom – zaključuje se u saopćenju KCUS-a.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj odbio je zahtjev KCUS-a da mu se dodijeli status univerzitetske bolnice “zbog toga što nisu predali kompletnu dokumentaciju usklađenu sa Zakonom o visokom obrazovanju i sa Statutom UNSA”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.