ŽELJEZNICE FBIH

Hoće li Vlada danas smijeniti Nadzorni odbor ili će imenovati novog direktora

Novalić zatražio da se zbog nepoštivanja odluke Vlade zamijene članovi NO koji su, umjesto Džafića, imenovali Mandžu

Džafić: Vlada ga predložila, NO odbio imenovati. Arhiv

Piše: M. Aščić

8.10.2020

Na sjednici Vlade Federacije u Mostaru danas će se naći zahtjev premijera Fadila Novalića upućen Ministarstvu prometa, u kojem se traži smjena Nadzornog odbora „Željeznica FBiH“ zbog nepoštivanja odluke Vlade o imenovanju predloženog direktora ove državne firme.

Prvi na listi

Tu informaciju potvrdio je za „Avaz“ Denis Lasić, ministar prometa FBiH. Nadzorni odbor „Željeznica FBiH“, podsjećamo, prije dvije sedmice odbio je prijedlog Vlade da za generalnog direktora imenuje Enisa Džafića. Umjesto Džafića, NO je za direktora imenovao Rešada Mandžu, koji je bio prvi na listi nakon okončanog konkursa.

Faksimil dopisa Novalića Lasiću. Avaz

U obrazloženju NO tada je rečeno da je izabran najbolje rangirani kandidat. Međutim, Novalić je u pismu Lasiću istakao da su pojedini članovi NO nezakonitim i samovoljnim postupanjem, odnosno suprotno interesima vlasnika kapitala, „prekršili zakon i podzakonske akte i time ugrozili funkcioniranje ovog privrednog društva“.

-Zbog toga predložite smjenu NO - stoji u dopisu Novalića.


Stav Vlade

Lasić kaže da je jučer dobio službenu informaciju NO o imenovanju Mandže koju će danas staviti na dnevni red sjednice Vlade.

-Činjenica je da NO nije postupio prema odluci Vlade. Oni su naveli argumente zašto to nisu uradili. Vidjet ćemo sutra (danas, op.a.) da li ćemo potvrditi svoju odluku ili ćemo je, eventualno, mijenjati. To znači da, ako bude data podrška našem prijedlogu, onda će ići smjena NO. Ali, budemo li uvažili argumente NO, onda ostaje sve isto i imenuje se Rešad Mandžo. Ima tu, da budem iskren, argumenata i za i protiv. Sve će se razmotriti. Šta kaže većina, tako će biti - kaže Lasić.

Sukob u SDA

Imenovanju direktora ''Željeznica FBiH'' prethodio je sukob u Kadrovskoj komisiji SDA. Struja oko Novalića gura imenovanje Džafića, iako je bio treći na listi, dok je Mandžo, također kadar SDA, blizak struji Denisa Zvizdića. Na sjednici je traženo da se poštuje konkurs, ali je, ipak, odlučeno da trećerangirani Džafić bude ispred Mandže. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.