KONJIC

Najviši rukovodioci u policiji na radionici o rodnoj ravnopravnosti i seksualnom uznemiravanju u policiji

Cilj radionice je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji, ukazivanje na potrebu donošenja programa mjera s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnost

Radionica u Konjicu. Avaz

M. Aš.

8.10.2020

Dvodnevna radionica na temu „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji za najviše rukovodioce“ počela je danas u Konjicu.. Radionica se realizira u okviru projekta „Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH kroz edukaciju rukovodećih službenika/ca“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“, a koji se finansira iz FIGAP II programa. Edukaciji prisustvuju rukovodeći službenici/e u policiji iz cijele BiH.

Radi se o drugoj radionici ovog tipa koja se provodi u okviru navedenog projekta koji je usmjeren na donosioce odluka u policiji, budući da je praksa pokazala da rukovodioci u policijskim agencijama nisu prisustvovali edukacijama na ovu temu, jer se pitanja rodne ravnopravnosti još uvijek posmatraju kao „ženska pitanja“, a ne aktivnost izgradnje kapaciteta policijskih službi. Imajući u vidu naprijed navedeno, veoma je značajno što su na ovoj edukaciji, uglavnom, prisutni muškarci, donosioci odluka u policiji.

Cilj radionice je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji, ukazivanje na potrebu donošenja programa mjera s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti, imajući u vidu činjenicu da su žene podzastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH, a na rukovodećim pozicijama ih gotovo nema. Također, podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju, budući da je provedeno istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka tamna brojka ovih slučajeva.

Budući da je edukacija najbolji način za prevazilaženje rodnih stereotipa i predrasuda o policiji kao „muškom zanimanju“ i ženi kao „slabijem spolu,“ cijenimo da je izuzetno bitno da najviši rukovodioci u policiji prođu edukaciju na ovu temu, kako bi u okviru svojih ovlaštenja počeli poduzimati konkretne mjere u pravcu integriranja rodne perspektive u sve sfere policijskog rada, te primjenu afirmativnih mjera koje će doprinijeti ravnopravnosti spolova i u konačnici većoj efikasnosti policijskih organa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.