DOM NARODA PARLAMENTA BIH

Član CIK-a Ahmet Šantić odgovorio na optužbe parlamentaraca na rad ove institucije

Nove tehnologije su nešto za šta se svi zalažemo, a onda nam kažu da je Njemačka od toga odustala, poručio je Šantić

Član CIK-a BiH Ahmet Šantić. PrintScreen

Piše: E. Halimić

8.10.2020

Član CIK-a BiH Ahmet Šantić odgovorio je na pitanja delegata Doma naroda parlamenta BiH.

- Praktično 100 posto povećanja birača putem pošte je zasluga političkih stranaka. Tako je isto i sa istim adresama po Srbiji po nekim pekarama ili kućama. Mi smo odbili 27.000 birača. Jučer smo dobili dopis od predstavnika političkih stranaka sa spiskovima za koje političke stranke smatraju da nisu pravilno prijavljeni. Političke stranke same priznaju da su involvirane političke stranke – poručio je Šantić.  

Dodao je da može određene stvari prihvatiti kao kritiku.

- Nove tehnologije su nešto za šta se svi zalažemo, a onda nam kažu da je Njemačka od toga odustala. Dok mi pišemo knjige i dostavljamo Parlamentu. Mislili smo da ne treba CIK da nabavlja gume i papir i zato smo mislili da centraliziramo javne nabavke. To nam oduzima vrijeme, nek to radi zajednička služba. Što se tiče spota, odluka je nepravosnažna, ali je donesena jednoglasno. Odluka će postati pravosnažna pred Sudom BiH. Imam svoj stav koji je sadržan u odluci CIK-a BiH – istakao je Šantić.


Član CIK-a BiH Ahmet Šantić. PrintScreen

Prema njegovim riječima, nije istina da je CIK BiH promijenio hiljade članova biračkih komisija.

- Nismo to mi uradili, oni su samo otišli. Političke partije su im rekli da idu kući, neće da rade za male novce i tako dalje, pokupili su se i otišli kući – kazao je Šantić.

Dodao je da će biti donesena konačna odluka oko liste birača koji će glasati putem pošte.

- Siguran sam da ćemo birački proces izvući do kraja, ali niti jedan glas neće propasti. Bit će provjera glasova koji dođu poštom - naglasio je Šantić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.