ZAŠTITA LIČNIH PODATAKA

Zabranjena objava Izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, CIK najavio da će se obraditi sudu

Tvrde da je ovim rješenjem Centralna izborna komisija BiH onemogućena u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom

Iz CIK-a navode da nisu objavili lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a. Arhiv

A. J. / Fena

9.10.2020

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je zaprimila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH kojim je Komisiji zabranjeno da na svojoj internet stranici www.izbori.ba objavlјuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, te naloženo uklanjanje nevedenih podataka sa internet stranice.


Iz CIK-a navode da nisu objavili lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH, već je objavljen Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH i to sa cilјem osiguranja tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska.


Ističu da su u skladu sa Izbornim zakonom BiH Centralni birački spisak i izvodi iz Centralnog biračkog spiska javni, a pravo uvida u CBS se ostvaruje u skladu sa Izbornim zakonom BiH.


Također, napominju da je od 18. jula do 17. avgusta 2020. sa cilјem osiguranja tačnosti Centralnog biračkog spiska vršeno izlaganje privremenih biračkih spiskova za glasanje u Bosni i Hercegovini, i iste su općinske/gradske izborne komisije u skladu sa Pravilnikom o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska izlagale na internet stranicama i oglasnim pločama općine/grada, te na druge pogodne načine. I tada izloženi i objavlјeni privremeni birački spiskovi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču.


Nadalje, naglašavaju da je primarni alat za postizanje tačnosti Centralnog biračkog spiska omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Centralni biračkog spiska i izvode iz CBS-a, što je propisano i Izbornim zakonom BiH: "Objavlјivanje podataka iz Centralnog biračkog spiska i stavlјanje sadržaja na uvid javnosti vrši se vodeći računa o principima zaštite ličnih podataka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka".


Tvrde da, iako je predmetnim rješenjem Centralna izborna komisija BiH onemogućena u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom, a to je osiguravanje tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, CIK je dužan postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice.


- Obavještavamo javnost da ćemo sa cilјem zaštite svojih zakonom utvređenih nadležnosti, osiguranje tačnosti, ažurnosti i ukupnog intergriteta CBS-a, te sa cilјem sprječavanja svih zloupotreba u izbornom procesu, povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu - saopćeno je iz CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.