UROTA

Urednik SB Asim Metiljević, Vesna Nikolić i Armin Cibra pokušali da reketiraju "Avaz"

Organizirana grupa državnu vojnu imovinu predstavlja kao vlasništvo Nikolićke, kojoj bi fizičko lice Fahrudin Radončić „vansudski“ isplatio iznuđeni novac

Detalj iz ugostiteljskog objekta: Asim Metiljević razgovara s osobom lijevo, a na drugoj slici s kačketom napušta objekt nakon što se pozdravio sa ženskom osobom, koja je ostala sjediti. Čitalac

Piše: Istraživački tim "Dnevnog avaza"

17.10.2020

Odavno je poznato da portal „Slobodna Bosna“ predstavlja propagandnu fabriku laži prema nalogu političkog vrha SDA, ali i Željka Komšića, koji je suprugu glavnog urednika Senada Avdića, već drugi put, postavio za ambasadora naše zemlje.


Ipak, teško je vjerovati da su oni u toku pokušaja iznude, u kojem učestvuje urednik tog lista Asim Metiljević, zajedno s izvjesnom Vesnom Nikolić iz Beograda i opskurnim Arminom Cibrom, koji je više puta osuđivan za teške klevete na račun Fahrudina Radončića.


Uslikani na sastanku

U četvrtak, 15. 10. 2020. godine, u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu čitaoci „Avaza“, odnosno svjedoci samog događaja, poslali su fotografije na kojima se vidi kako Asim Metiljević, urednik „Slobodne Bosne“, zajedno s Arminom Cibrom i jednom muškom i jednom ženskom osobom razmjenjuje papire i dogovara objavljivanje teksta u ''Slobodnoj Bosni'' protiv Fahrudina Radončića.



Detalj iz ugostiteljskog objekta: Asim Metiljević razgovara s osobom lijevo. Čitalac

S kačketom napušta objekt nakon što se pozdravio sa ženskom osobom, koja je ostala sjediti. Čitalac

Završen dogovor: Armin Cibra napušta objekt. Čitalac

I, zaista, istoga dana na portalu SB objavljen je bombastični tekst „GROM IZ VEDRA NEBA: Vesna Nikolić traži povrat očeve imovine koju je, navodno, uzurpirao Fahrudin Radončić!“.

Zbog javnosti treba reći ko je Vesna Nikolić. Radi se o osobi iz Beograda koja već 20 godina tvrdi da je njen otac Predrag Nikolić, kao direktor „Večernjih novina“ iz Sarajeva, iste privatizirao prije rata.



Početak iznude: Reketaški tekst s portala „Slobodna Bosna“. Screenshot


Međutim, Bosna i Hercegovina i njeni državni organi to uopće nisu prihvatili kao realnu i poštenu privatizaciju, već se to tretiralo kao lažni upis certifikata, pa je Upravni odbor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine donio Odluku o izmjenama Odluke o objedinjenoj listi preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju FBiH i pod brojem 20. NP ''Večernje novine'' iz Sarajeva proglasio državnom svojinom u iznosu od 100 posto (''Službene novine Federacije BiH, broj 50-Strana 2671. od 10. 10. 2003. godine).

Nakon raspisanog javnog konkursa, kompaniju „Večernje novine“ je kupio „Alden print“ u vlasništvu gospodina Irfana Ljevakovića, u iznosu stopostotnog kapitala. Prema tome, država, odnosno Federacija BiH, nigdje nije prepoznala navodno vlasništvo Predraga Nikolića i nepostojeće nasljedstvo njegove kćerke Vesne Nikolić.


Koju godinu kasnije ''Večernje novine'' su bankrotirale, a Agencija za privatizaciju FBiH je poništila privatizaciju koju je uradio „Alden print“ zbog neispunjavanja obaveza. U međuvremenu, u Sudu je u registru izbrisana kompanija NP ''Večernje novine''.


Živopisna pojava: Vesna Nikolić uslikana jučer ispred ''Radon Plaze''. Screenshot

Ta kompanija ima oko stotinu kvadratnih metara u predratnom kompleksu „Oslobođenja“ u Nedžarićima, u prostoru koji broji čak 50.000 kvadratnih metara! Naravno, kompanija „Avaz“ je, kada je isplatila sve ostale suvlasnike, tražila način da isplati i spomenutih 100 kvadratnih metara, ali je ostalo da se utvrdi da li, nakon brisanja „Večernjih novina“ iz sudskog registra, spomenutih 100 kvadrata treba platiti Agenciji za privatizaciju FBiH nakon procjene sudskog vještaka. 

"Službeni list FBiH": Potpuno jasno da je jedini vlasnik novinskog preduzeća "Večernje novine" bila i ostala Agencija za privatizaciju FBiH. Faksimil

Početak ucjene

Iako je u pravnom smislu potpuno jasna i čista situacija, Vesna Nikolić iz Beograda je više puta pokušavala prodati državnu imovinu, kojom raspolaže Agencija za privatizaciju FBiH, i to je menadžment „Avaza“ odbijao, jer ona nema niti jedan validan dokaz da je vlasnica „Večernjih novina“. No, ovoga puta Nikolićka se povezala s Asimom Metiljevićem, Arminom Cibrom i osobom koja se predstavlja kao Mladen TEMPLAR kako bi medijskim napisima i lažnom kompromitacijom natjerali kompaniju „Avaz“ da Vesni Nikolić plati nešto što joj, po zakonu, uopće ne pripada.


Na fotografijama koje objavljujemo vidi se Asim Metiljević s kačketom u razgovoru s muškom osobom, a potom kako napušta objekt. Uz to, vidi se i trenutak kada Armin Cibra napušta prostor i ženska osoba, koja predstavlja Nikolićku, tokom razgovora koji su vodili unutar i na terasi objekta. Nakon toga, objavljen je tekst u „Slobodnoj Bosni" koji donosimo, ali najzanimljiviji dio je uslijedio u četvrtak.


Na lični broj mobitela Fahrudina Radončića s broja Mladena TEMPLARA +385 95 833 0796 došla je poruka:

„Fahro

Imaš li interesa sa vesnom riješit vansudski

Evo je samnom“

Također, u nizu poruka koje idu nadležnim državnim organima zbog pokušaja iznude ide i nastavak SMS dopisivanja:


„Ona je od zenske advokatice prebacila predmet nekom muskom advokatu

Sutra u 1 mozes uslikat cibru kako dovodi nju do autobusa.“


Screenshot poruka: Radončića naizgled ''mekano'' pitaju ima li interesa da s nepostojećom vlasnicom Vesnom Nikolić sve riješi „vansudski“. Screnshot

Screenshot poruka: Radončića naizgled ''mekano'' pitaju ima li interesa da s nepostojećom vlasnicom Vesnom Nikolić sve riješi „vansudski“. Screenshot

Ovom porukom Mladen TEMPLAR je nesvjesno priznao i dodatno dokumentirao da je s Metiljevićem i Vesnom Nikolić u organizaciji i Armin Cibra, čije se ime nalazi i na screenshotu poruke koju je Mladen TEMPLAR poslao Radončiću.


Radi se o dokumentu upisa imovine na ranije spomenutom kompleksu, gdje se spominju „Večernje novine“ kao suvlasnik 100 kvadratnih metara, ali se, naravno, nigdje ne spominje da je vlasnik te kompanije reketašica Vesna Nikolić.


Osim što je ova priča intrigantna za čitaoce, ona je i iz pravnog ugla veoma indikativna i razotkriva kako pojedinci zloupotrebljavaju i organiziraju medije i organiziraju se u grupe za reketiranje.




Metiljević i Cibra: Dogovarali objavljivanje teksta. Arhiv

Ako se zna da je opskurni Cibra izdao nekoliko knjiga protiv Fahrudina Radončića, čije je štampanje i distribuiranje koštalo više stotina hiljada KM, može se pretpostaviti da finansijski apetiti grupe rastu i da su mislili da će kontinuiranim napadima „Slobodne Bosne“ napraviti predispoziciju za reketiranje jedne od najpoznatijih bh. kompanija (Radončić kao fizičko lice i ne može biti isplatilac nikakvih obaveza kompanije „Avaz“, osim da pristane na spomenuti reket ove grupe, što je potpuno nelegalno).


Screenshot poruke pristigle na mobilni telefon Fahrudina Radončića: Mladen TEMPLAR nenamjerno otkriva identitet Armina Cibre. Screenshot

Pravni tim kompanije „Avaz“ će svu dokumentaciju i ime svjedoka dostaviti nadležnom tužilaštvu, a na političkim mentorima „Slobodne Bosne“ je da razmisle s kakvim kriminogenim likovima njihove stranke i obavještajne i paraobavještajne službe već godinama uspješno kooperiraju i podmeću političkim oponentima.


U svakom slučaju u ovoj pamfletističko-ucjenjivačkoj storiji ima posla i za policiju i za Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.