ALARMANTNO

Samo dva posto bh. građana će dobiti vakcinu protiv gripe

Susjedne zemlje snabdjele se s pola miliona doza

Rizične grupe čekaju na prve doze. Avaz

M. Smajkić

19.10.2020

Dok u Hrvatskoj danas zvanično počinje vakcinacija protiv sezonske gripe, gdje je nabavljeno 460.000 doza, a u Srbiji su otpočeli distribuciju od 500.000 vakcina, u BiH i dalje kasni isporuka minimalnih 75.000.

Spor proces

Nadležni su nas u proteklim danima uvjeravali da je proces nabavke vakcina protiv sezonske gripe okončan te da se isporuka očekuje krajem ovog ili sredinom narednog mjeseca, međutim, pouzdano niko ne zna kada će stići dok rizične grupe čekaju na prijeko potrebnu imunizaciju.

Kako se iznosilo do sada, u Federaciju BiH bi trebalo stići 50.000 vakcina, a Republika Srpska će nabaviti oko 25.000 doza. Preko tamošnjeg Fonda zdravstvenog osiguranja bit će nabavljeno 20.000 za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, dok će Institut za javno zdravstvo nabaviti 5.000 doza u komercijalne svrhe.

Federalni ministar zdravstva, dr. Vjekoslav Mandić jučer je u kratkoj izjavi za naš list ustvrdio da će vakcine stići na vrijeme. Iako je veliki pritisak zbog situacije s koronavirusom, ipak mišljenja je da će ova količina biti dovoljna, a naveo je da za vakcinaciju nije kasno ni u decembru te da nema potrebe stvarati dodatni pritisak.

Mandić: Dovoljna količina. Avaz

Mala količina

Doktor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektologiju Kantonalne bolnice (KB) Zenica, kazao nam je da ova situacija s nabavkom vakcina protiv gripe pokazuje kakav je odnos zdravstvene politike prema građanima.

Dok u zemljama okruženja, ali i Evrope, nabavljaju ogromne količine, minimalno 20 posto u odnosu na broj stanovnika, u BiH se, naveo je, nabavlja svega dva posto.

- Šta reći na to? Nemam, jednostavno, riječi. Australija je naručila za 72 posto svog stanovništva i onda se kod nas iznose one fraze da ćemo imati vakcinu na vrijeme i da će je biti dovoljno. Pa, ta cifra od 50.000 za Federaciju je karikatura. Što je najgore, ove godine je to pitanje prevažno, jer ovo nije obična sezona gripe. Ove godine je vakcina protiv gripe trebala biti obavezna, a, nažalost, nije i naručuje se preko kantona, što je apsurd – ocijenio je dr. Drljević.

Podsjetio je da već četiri mjeseca apelira na nadležne u vezi s nabavkom ove vakcine, jer je za njom ogromna potreba na tržištu.

- Niko, izgleda, nema ni empatije prema zdravstvenim radnicima koji bi već sada trebali da se vakcinišu protiv gripe, jer ne možemo voditi borbu i protiv koronavirusa i protiv gripe, a nemamo nikakve zaštite. Bojim se da postoji mogućnost da nam zdravstveni sistem ispadne zbog gripe - upozorio je dr. Drljević.

Dr. Drljević: Karikatura od broja. Avaz

10.000 za zdravstvene radnike

Vakcinisanje je namijenjeno rizičnim grupama građana i to osobama starijim od 65 godina, osobama s hroničnim oboljenjima, neovisno o dobi, kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti, te osobama sa smanjenim odbrambenim sistemom zbog bolesti ili zbog terapije kod kojih je povećan rizik nastanka komplikacija gripe.

Ove godine će uz 40.000 doza za kantone, ZJZ FBiH nabaviti 10.000 za zdravstvene radnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.