GODIŠNJICA SMRTI

Reis Kavazović: Izuzetno je važno da se sjećamo lika i djela našeg predsjednika Alije Izetbegovića

Kada govorimo o rahmetli predsjedniku, možemo kazati da se radi o ličnosti koja prelazi granice Bosne i Hercegovine

L. M.

Reis Kavazović: Izuzetno je važno da se sjećamo lika i djela našeg predsjednika Alije Izetbegovića

Foto: Islamska zajednica u BiH


Reisu-l-ulema Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, u pratnji svog zamjenika muftije Enesa ef. Ljevakovića i glavnog imama MIZ Sarajevo Abdulgafara ef. Velića, danas je na sarajevskom šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu rahmetli prvom predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću. Tom prilikom kazao je kako je svaka godišnjica smrti rahmetli predsjednika za nas veoma važna, za našu zajednicu i državu BiH, pogotovo za Bošnjake, imajući u vidu kako je predsjednik Izetbegović oživio hiljadugodišnju potrebu našeg naroda da stvori i ima državu i bude ravnopravan sa drugim narodima na Balkanu.

- Mi smo naravno svjedoci da danas, hvala Dragom Bogu, ipak možemo kazati da bošnjački narod, kao i građani Bosne i Hercegovine, mogu rame uz rame stati sa svim drugim narodima i građanima na ovom prostoru. Zbog toga je za nas veoma važno da se sjećamo lika i djela našeg predsjednika Alije Izetbegovića - kazao je Kavazović.

Reisu-l-ulema je također kazao je kako je Islamska zajednica posebno zahvalna na afirmaciji islamske misli koju je rahmetli predsjednik afirmirao, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i šire.

- Njegova djela su prevedena i na evropske i istočne jezike, i danas se ta misao proučava na institutima, fakultetima i školama. Kada govorimo o rahmetli predsjedniku, možemo kazati da se radi o ličnosti koja prelazi granice Bosne i Hercegovine. Njegovu ličnost ne možemo uokviriti samo u ram našeg naroda, bošnjačkog naroda, on je ličnost koja za cijeli Ummet također predstavlja vrlo važan temelj savremene islamske misli - zaključio je reis Kavazović.

Više o temi Reis Husein ef. Kvazović

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na