KOALICIJE

Novi Dodikov pokušaj da ne izgubi Nešića

DNS je nedavno donio odluku da raskine koaliciju sa SNSD-om na svim nivoima

Dodik i Nešić: Kakav će biti ishod. Arhiv

Avaz.ba

22.10.2020

Do novog sastanka predsjednika SNSD-a i DNS-a, Milorada Dodika i Nenada Nešića, moglo bi doći već ovog jutra, saznaje BN. Navodi da se da bi sastanak trebao biti održan na Dodikov poziv.

Koalicija sa DNS-om, kako se navod, je garancija Dodiku za dobijanje lokalnih izbora u većini općina, uključujući i Banjaluku, koja ga najviše zabrinjava.

Dodik je, piše BN, očito svjestan da je prenaglio u napadu na DNS, odnosno njegovog predsjednika zbog čega pokušava da organizira još jedan susret kako bi pokušao izgladiti narušene odnose i povjerenje u odnosima te dvije stranke, koje su bile glavne okosnice dosadašnje vlasti u Republici Srpskoj.

Pored Dodika, sastanku će, ukoliko do njega dođe, prisustvovati i Željka Cvijanović, a na drugoj strani treba da budu Nešić i Darko Banjac.

DNS je nedavno donio odluku da raskine koaliciju sa SNSD-om na svim nivoima, dok su općinske i gradske organizacije trebale do jučer da se izjasne da li ostaju u koaliciji sa SNSD-om na lokalnom nivou.

Mediji navode da je najveći broj općinskih i gradskih odbora stao je uz odluke Predsjedništva stranke da raskinu koaliciju sa SNSD-om.

Vrhunac u zahlađenju odnosa ove dvije stranke je Nešićeva ostavka na mjesto v.d. dirketora "Puteva" RS, koju su obrazložili da je data iz zdravstvenih razloga.

Ekspresno su iz SNSD najavljene i spreovedene u djelo i pojedine smjene kadrova DNS-a ukoliko oni budu podržavali odluke organa svoje stranke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.