SAMA KREMA

Skup pred izbore: Ko je od bh. umjetničke elite podržao SDA na prvim izborima 1990.

Četiri dana prije izbora održan je veliki predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su učestvovala neka od tada najpoznatijih estradnih i umjetničkih lica u Bosni i Hercegovini

Skup SDA. Arhiv

Piše: D. H.

25.10.2020

Dana 18. novembra 1990. održani su prvi demokratski i historijski izbori u Bosni i Hercegovini. Kao što je poznato, na tim izborima pobijedile su tri nacionalne stranke, SDA, SDS i HDZ, smijenivši s vlasti Savez komunista nakon tačno 45 godina vladavine u BiH.

Ove tri stranke osvojile su čak 84% poslaničkih mandata u republičkom parlamentu, dok su Savez komunista BiH i Savez reformskih snaga, kojem se predviđao veliki uspjeh na izborima, doživjele potop. 

Četiri dana prije izbora održan je veliki predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su učestvovala neka od tada najpoznatijih estradnih i umjetničkih lica u Bosni i Hercegovini.

Skup SDA 14. 11. 1990.. Arhiv

Kao što se može vidjeti na plakati, na skupu su učestvovali doajeni sevdalinke Safer Isović, Zehra Deović, Zekerijah Đezić i Muhamed Mujkanović, kao i čuveni kompozirotr Đelo Jusić. Zanimljivo, na predizbornom skupu gošća je bila i Zdenka Kovačiček, čuvena hrvatska jazz i rock pjevačica

Od glumačke postave tu su bili Hasija Borić, Faruk Sofić, ali i Nermin Tulić, danas ogorčeni pritivnik SDA i njihove politike. 

Ostatak skupa pripadao je SDA-ovim liderima i kandidatima za funkcije, kao i umjetnicima koji su na počecima bili blisku ovoj stranci, poput Džemaludina Latića. Jedna od moderatorica skupa bila je Fahira Fejzić, danas profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.