KORONAVIRUS

Ugledni sarajevski ljekari govore za naš list: Drugi izolatorij morali smo imati mnogo ranije

Ispade da je svaki kanton bolji od Sarajeva. Znate li kakav je KCUS bio 2008., pita Dizdarević - Opća bolnica je osigurala uvjetan prostor koji će naredne sedmice biti stavljen u funkciju, kaže Gavrankapetanović

Drugi izolatorij morali smo imati mnogo ranije. Arhiv

Piše: E. Halimić

27.10.2020

Ugledni bh. ljekari u razgovoru za „Avaz“ uglas ističu da su vlast, ali i zdravstveni sektor, posebno u Sarajevu, gdje je najkritičnije, imali i više nego dovoljno vremena da se pripreme za udar koronavirusa i osiguraju smještaj za oboljele.  

Ističu da je sramotno što su građani u strahu i putem medija moraju pratiti prepucavanja vlasti i zdravstvenih institucija u Sarajevu. Također, poručuju da smo drugi izolatorij morali imati mnogo ranije.  


Pitati građane

Dizdarević: Prepucavanje preko medija. Arhiv

Podsjetimo, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović pozvala je prekjučer premijera KS Marija Nenadića da izvrši mobilizaciju zdravstvenih radnika iz svih ustanova u Kantonu i da otvori novi prostor za smještaj zaraženih bolesnika, poručujući da na Podhrastovima više nema mjesta za zaražene.

Specijalistica pulmolog i alergolog Zehra Dizdarević kazala nam je da je ovo prepucavanje koje gledamo u ovako teškoj situaciji sramotno.

- Slušamo hoće li Opća bolnica ili KCUS, hoće li Vlada KS udovoljiti ovom ili onom. Znate li kakav je KCUS bio 2008. godine, pa oni su imali svoju strategiju, 33 medicinske discipline. Kad je nešto loše, pita se građanstvo, pitaju se intelektualci u medicini, a ovi danas izgleda da se boje svoje sjene - poručila je Dizdarević.

Dodala je da Opća bolnica ne može sve natovariti na svoju grbaču.

- Vlada KS je obećala da će pomoći, ali Opća bolnica nema kapacitet. Oni su primili ljekare koji su bili istjerani s KCUS-a, rade koliko mogu i daju sve od sebe. Građani moraju dići glas i jasno reći da ne žele ovako zdravstvo u KS. Ispade da je svaki kanton bolji od Sarajeva, a mi imamo veliki broj doktora, specijalista i bolničkih kreveta - naglasila je Dizdarević.

Prema njenim riječima, skoro svi ti vrsni specijalisti i sad moraju da pokažu svoju struku i da jasno kažu da žele da liječe ljude, a ne da se prepucavaju preko medija.

Dinamika radova

Gavrankapetanović: Infektivna klinika prazna. Arhiv

V. d. direktora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović kazao nam je da se u ovoj bolnici ubrzano adaptira budući izolatorij za Covid pacijente.

- Dinamika radova ni u jednom dijelu ne zavisi od Opće bolnice. Vlada KS je obećala završetak radova u decembru, kada bi naše osoblje preuzelo izolatorij za liječenje srednje teških pacijenata - pojasnio je Gavrankapetanović.

Dodao je da je Opća bolnica osigurala uvjetan prostor koji će naredne sedmice biti stavljen u funkciju.

- S druge strane, još ima dovoljno slobodnih bolničkih kapaciteta u Kantonu Sarajevo. Infektivna klinika na KCUS-u je prazna. Ipak, svugdje u svijetu infektivne klinike su nosilac borbe s koronavirusom, a i mi smo spremni pomoći do završetka radova na našem izolatoriju - poručio je Gavrankapetanović.

Podsjetio je da je u proteklim mjesecima Opća bolnica preuzela brigu o velikom broju pacijenata koji na proljeće nisu mogli da se liječe, jer su bolnice u KS bile zatvorene.

- Dizanje panike u ovakvim uvjetima je nepotrebno i kontraproduktivno. Nama se javljaju ljekari iz penzije, naši članovi Senata Opće bolnice i, uz podršku, stavljaju se na raspolaganje i nude svoju pomoć - naglasio je Gavrankapetanović.

Krizni trenutak

Nakaš: Sve izgleda vrlo loše. Arhiv

Ugledni sarajevski infektolog Bakir Nakaš za „Avaz“ je kazao da je neobično da danas imamo prepucavanje menadžmenta bolnica, doktora, ministara.

- Sve to izgleda vrlo loše i kod ljudi stvara osjećaj nesigurnosti. A posebno zabrinjava da se to sve dešava u ovom kriznom trenutku, pored ovolikog kapaciteta kojim raspolaže KS. I pored činjenice da smo imali vremena od marta pa do danas da se pripremimo - istakao je Nakaš.

Dodao je da panika kod građana može prouzrokovati teže posljedice, jer ona sama po sebi nije dobra za odbranu organizma.

- Čudno je da se Vlada KS našla između dvije vatre, oni su glavnokomandujući organ koji raspolaže svim kapacitetima ustanova čiji je osnivač i može da ih stavlja u funkciju onako kako je to potrebno u datom trenutku - poručio je Nakaš.

Vranić: Na KCUS-u imate 960 praznih kreveta

Dr. Haris Vranić, član Upravnog odbora Opće bolnice, izjavio je kako je bilo dogovoreno da se, kada se napune Podhrastovi, pacijenti premještaju na Infektivnu kliniku KCUS-a.

- Ispalo je sve drugačije. Ovo je potpuna anarhija. Opet nam Sebija (Izetbegović, op. a.) iz izolacije preko telefona određuje šta će i kako biti. Pa sad na KCUS-u imate 960 kreveta, praznih - rekao je dr. Vranić.

Nakaš: Građani su donji

Dr. Nakaš je poručio da su u svemu ovome ugroženi građani.  

- Rečeno žargonski - građani su donji, a u ovakvom odnosu Vlade KS i menadžmenta zdravstvenih ustanova. Građani se moraju prilagođavati, nije dobro da pojedine institucije daju izjave koje stvaraju osjećaj nesigurnosti, a u vrijeme kad je potrebno da se svi uputimo prema rješavanju problema - zaključio je Nakaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.