PRIMIRJE

Libija protjeruje strane borce: Gdje će biti deportiran terorista Nusret Imamović!?

Predviđeno povlačenje svih plaćenika i stranih boraca iz Libije kroz tri mjeseca, od februara prošle godine nalazio se u Tripoliju

Imamović: U februaru prošle godine pobjegao iz Sirije Libiju. Arhiv

Piše: M. Aščić

30.10.2020

Predstavnici međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva i Libijske nacionalne vojske, pod vodstvom generala Halife Haftara, potpisali su prije nekoliko dana, pod posredstvom Ujedinjenih naroda, u Ženevi sporazum o “trajnom prekidu vatre u Libiji”, objavila je Misija UN-a.

Podržava Saradža

Libija je početkom prošle godine došla do ruba totalnog rata, osam godina nakon svrgavanja Muamera Gadafija. Više od godinu trajali su žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar, i snaga predsjednika vlade Fajiza el-Saradža, koju je priznao UN.

Potpisani sporazum predviđa povlačenje svih plaćenika i stranih boraca iz Libije kroz tri mjeseca. U Libiji se, naime, nalaze borci iz raznih zemalja, a većina su plaćenici, mnogi od njih iz Sirije, Francuske, Egipta... Haftarove su snage bile na vrhuncu u junu, kada su došle nadomak Tripolija, ali su ih vladine snage odbacile.


Sporazum potpisan u Ženevi. Agencije

Podsjećamo, u Libiji se nalazi i Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji je na listi deset najtraženijih terorista svijeta. On je, kako smo i objavili, učestvovao u borbama za Tripoli. Njega je Stejt department još 2014. godine stavio na specijalnu globalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu.

Strani mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika Libijske nacionalne armije, objavili su u aprilu prošle godine da se Imamović pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Saradžu, o čemu je „Avaz“ ranije pisao.

Magazin „The Arab Weekly“ prenio je tada izjavu portparola LNA, generalmajora Ahmeda Mismarija da je Imamović, terorista iz Bosne koji se borio u Siriji s bivšim Nusra frontom, stigao u Tripoli i da je LNA zarobila i neke turske borce.


Poveo porodicu

Imamović je 2013. otišao u Siriju. U ratom zahvaćeno područje poveo je i cijelu porodicu. Smatra se prvim vehabijskim liderom koji je počeo proces vrbovanja bh. mladića za rat u Siriji. No, nakon kraha ove terorističke organizacije, s porodicom i tjelohraniteljima, kako nam je lani potvrđeno iz bh. sigurnosnih agencija, pobjegao je u Libiju, gdje se još nalazi.

Sada je pitanje šta će biti s Imamovićem. Hoće li biti uhapšen i deportiran u BiH, ili SAD, na čijoj je globalnoj listi, ili će ponovo pobjeći u neku od država koje su pod kontrolom određenih terorističkih grupacija.


Ko je vojni diktator

Prema nekim podacima, Imamović se pridružio najprije paravojnim snagama iz Misrate koji su odani Saradžu i bore se protiv trupa generala Haftara.

Razlog za krvavi sukob, kako navode strani mediji, bila je želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". S druge strane, Saradžova vlada Haftara naziva „vojnim diktatorom“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.