PRISTIGLE ŽALBE

Udruženje poslodavaca FBiH: Provjeriti da li sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji

Ukoliko se pokaže da su navodi tačni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim, saopćeno iz Udruženja

Potrebno provjeriti navode. Ilustracija

A. Č.

3.11.2020

Određeni broj članica požalio se Udruženju poslodavaca Federacije BiH na postupanje kantonalnih sanitarnih inspekcija, naročito na području Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona. 

Naime, prema njihovim tvrdnjama, sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama i upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje.  

- Pozivamo nadležne istitucije da ustanove da li su navodi naših pojedinih članica tačni. Ukoliko se pokaže da su navodi tačni, takvo postupanje smatramo neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. 

A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac. Tako da u uvjetima ogromnih posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-19 koje privrednici i njihovi uposlenici u FBiH najdirektnije osjećaju ovo predstavlja još jedan dodatni namet na privredu i poslovanje. 

Umjesto da se koliko-toliko olakša poslovanje privrednim subjektima u ionako teškim uvjetima, nadležne institucije stalno kreriaju nova opterećenja i parafiskalne namete koji dodatno otežavaju položaj uposlenika i poslodavaca u realnom sektoru - naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je u Kantonu Sarajevo sredinom marta iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pojašnjeno da, ukoliko se na osnovu epidemiološke procjene osobi preporuči kućna izolacija ili izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor, podaci se upisuju u posebnu bazu podataka, a bolovanje otvara nadležni ljekar.

- Troškovi bolovanja zbog preporučene izolacije i stavljanja pod zdravstveni nadzor idu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, na osnovu člana 42 i člana 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju("Sl. novine FBiH", br. 30/1997, 7/2002, 70/2008, 48/2011, 100/2014 - odluka US i 36/2018) - rečeno je tada iz ZZO KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.