STAVOVI

Politički analitičar Erol Avdović iz Njujorka za „Avaz“: Žene će odlučiti pobjednika

Tijesna borba između Donalda Trampa i Džo Bajdena bila je očekivana, kaže Avdović

E. Halimić

Avdović: Bit će pravo čudo ukoliko Tramp osvoji drugi mandat

Foto: Arhiv


Ono što sad sa sigurnošću možemo reći da niti jedan kandidat neće ostvariti masivnu pobjedu na američkim izborima, kazao je za „Avaz“ politički analitičar Erol Avdović iz Njujorka.

Tijesna borba

- Tijesna borba između Donalda Trampa (Trump) i Džo Bajdena (Joe Biden) bila je očekivana. U ovom trenutku radi o matematici i zbrajanju elektorskih glasova. Bajden na nacionalnom nivou vodi sa oko 10 posto, očekivalo se da će kad se sve probroji on ipak više osvojiti nego što je osvojio Tramp na prošlim izborima – pojasnio je Avdović.

Dodao je da smatra da će biti pravo čudo ukoliko Tramp uspije osvojiti drugi mandat.

- Mislim to iz prostog razloga jer je nekoliko populacija ili segmenata američkog društva protiv njega. Mislim da će žene odlučiti ove izbore, a Tramp ima velikih problema sa ženama. U svim gotovo državama preko 55 posto žena je za Bajdena. Afroamerička populacije u nekim državama u preko 90 posto se izjasnila da će glasati za Bajdena. Latinoamerikanci kojih je u Americi oko 60 miliona relativno su osrednje podržali Trampa – kazao je Avdović.

Prema njegovim riječima, prvi rezultati u Teksasu pokazuju prednost Bajdena, ali nisu prebrojani glavni okruzi koji su tradicionalno za Trampa.

Ko je bolji

- Što se Bajdena tiče, definitivno će biti bolji za Bosnu i Hercegovinu, jer će biti bolji za Evropu i nastojat će da obnovi veze. Nema Americi prosperiteta bez jake Evrope i dobre saradnje s evropskim saveznicima. Najjače uporište BiH kad je u pitanju eventualno Bajdenovo predsjedništvo ostaje to što je on bio na vrhu moralnog tumačenja agresije na BiH. To je do danas platforma na kojoj se može podsjećati Amerika da je ona odbranila civilizacijske vrijednosti u BiH i da je zaustavila rat – poručio je Avdović.

Dodao je da ipak BiH nije strateški prioritet za SAD, ali jeste moralni.

Više mjesta za lobiste

- Što se Trampa tiče on će raditi onako kako mu kažu savjetnici i bit će puno više mjesta za lobiste. Donekle se može napraviti konfuzija i haos sa tim lobistima, a prije svega mislim na lobiste poput Milorada Dodika. Ipak, ne može se puno odstupiti od glavne strategije SAD prema Balkanu, a to je da se taj dio definitivno zaokruži u NATO savez – zaključio je Avdović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na