VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Predstavnik Rusije reagirao na izlaganje Incka: Nek se članice upoznaju sa izvještajem Vlade RS

Visoki predstavnik imao je subjektivan izvještaj, rekao predstavnik Rusije

Incko podnio Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Printscreen

Piše: A. Č.

5.11.2020

Visoki predstavnik BiH Valentin Incko (Inzko) danas je podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) Izvještaj o Bosni i Hercegovini. Incko je istakao da će BiH ovog mjeseca proslavit 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sporazuma koji je osigurao 25 godina mira u BiH.

Inzko je govorio o predstojećim izborima u BiH, Izbornom zakonu, radu Centralne izborne komisaije BiH, reakciji bh. vlasti i institucija u doba pandemije, Izvještaju o napretku, atomsferi u radu Predsjedništva BiH, veličanju ratnih zločinaca, negiranju genocida… 

Kritizirao je sve bh. političare, ali najveća kritika upućena je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

Odnosi unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine također su zabrinjavajući, jer se članovi sve više međusobno sukobljavaju. Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva Milorad Dodik često se pozivao na princip vitalnog entitetskog interesa zbog odluka za koje je smatrao da su štetne za interese Republike Srpske. Dodik je obećao da će to učiniti u drugom krugu glasanja o osjetljivom pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Bosne i Hercegovine - naveo je, između ostalog, Incko. 

Predstavnik Rusije reagirao je na izlaganje Incka, te je istakao da je "visoki predstavnik imao subjektivan izvještaj"

- Ignorira stvarnu situaciju, a kao alternativu mi predlažemo da se članice Vijeća sigurnosti upoznaju sa izvještajem Vlade RS – izjavio je ruski predstavnik. 

Istakao je i da je vrijeme da se razmotri zatvaranje OHR-a. Dodao je i da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i jednakost naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.