BERLINSKI PROCES

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji: Regionalna saradnja temeljni je dio procesa integracije

Predstavnici država zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji danas trebaju potpisati deklaraciju o ZRT, Akcioni plan za ZRT te Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi

Varhelji: Presudan rad na približavanju regiona jedinstvenom tržištu EU. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić

10.11.2020

Predstavnici država zapadnog Balkana danas bi na Samitu u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, trebali potpisati Deklaraciju lidera zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu (ZRT), Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021.-2024. i Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za zapadni Balkan. 

Berlinski proces je inicijativa za poboljšanje regionalne saradnje i evropskih integracija zapadnog Balkana, čiji je dio i BiH.

„Zeleni koridori“

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) obratio se učesnicima uoči sastanka kazavši kako je zapadni Balkan prioritet ove Evropske komisije od početka njenog mandata.

- Budućnost cijele regije je u Evropskoj uniji i u našem je zajedničkom strateškom interesu da regiju uvedemo u EU. Nadam se da će se na sastanku u okviru Berlinskog procesa fokusirati na važnost regionalne saradnje. To nije alternativa integraciji u EU, već je temeljni dio procesa koji vodi do toga – kazao je Varhelji.

Istakao je da smo tokom izbijanja pandemije koronavirusa vidjeli da inkluzivna regionalna saradnja može biti najbolje sredstvo za daljnji razvoj regije.

- Naprimjer, kroz uspješno uspostavljanje „zelenih koridora“. Regija je pokazala da može raditi zajedno. Trenutno istražujemo prijedloge za proširenje „zelenih koridora” do graničnih prijelaza između država zapadnog Balkana i država članica EU. Evropska komisija usvojila je prošlog mjeseca Ekonomski i investicioni plan, mobilizirajući devet milijardi eura bespovratne podrške za region kako bi se potaknuo održivi ekonomski razvoj i kako bi se smanjio jaz sa EU. Podsticanje regionalne saradnje je centralni element tog plana – kazao je Varhelji.

Pohvala vladama

Pohvalio je vlade u regiji zbog njihovog ambicioznog akcionog plana zajedničkog regionalnog tržišta, koji će lideri usvojiti.  

- Ovo je presudan rad na povećanju atraktivnosti i konkurentnosti regiona i približavanju regiona jedinstvenom tržištu EU. Zajedničko regionalno tržište također bi dalo ogroman poticaj povezivanju ljudi. Jedna od njegovih ambicija je slobodno kretanje ljudi. 

To bi, naprimjer, omogućilo ljudima da putuju samo sa ličnim kartama, uklonilo radne dozvole i olakšalo mobilnost studenata, istraživača i profesora – kazao je, između ostalog, Varhelji.

Jak fokus na mlade

- Još jedno ključno područje Ekonomskog i investicionog plana je izgradnja ljudskog kapitala s jakim fokusom na mlade. 

Budućnost regije počiva na njegovoj sposobnosti da stvori okruženje u kojem mladi ljudi odlučuju da ostanu ili se vrate i doprinesu lokalnim ekonomijama i društvima. 

Ovo mora biti okruženje u kojem oni imaju posao, napreduju i osjećaju da se njihovi glasovi čuju – istakao je Varhelji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.