LOKALNI IZBORI

Odziv birača do 11 sati je 14,88 posto, manje nego 2016. kada je u istom periodu glasalo 16,17%

Formirana i 173 mobilna tima COVID-19 koji će posjetiti više od 3.000 glasača. Kompletnu informaciju imat ćemo kasnije

Odziv birača do 11 sati je 14,88 posto. Arhiv

Piše: E. H.

15.11.2020

Ukupno je u BiH formirano više od 5.000 biračkih mjesta, najveći broj biračkih mjesta otvoren je na vrijeme, neki su kasnili iz tehničkih razloga, kazao je predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar na prvoj današnjoj konferenciji za Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

- U Srebrenici je bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini. Izborno povjerenstvo naložilo je razriješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku kasnilo se na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da su formirana i 173 mobilna tima COVID-19 koji će posjetiti više od 3.000 glasača. Kompletnu informaciju imat ćemo kasnije.

- Do 11 sati odziv birača na nivou BiH je 14,88 posto i to u FBiH 13,56, a u RS 18,07 posto – istakao je Bakalar.



Bakalar: Imamo prijave. PrintScreen

Na pitanja novinara o kašnjenju dostave izbornog materijala, Bakalar je kazao da je u pitanju obustava poštanskog prometa zbog „lockdowna“.

- To je slučaj i u Grčkoj, oni su u „lockdownu“ i pošiljke su zapele u Istanbulu. Dakle nije do CIK-a BiH mi smo uputili pošiljke, dali smo mogućnost da glasaju u DKP-u. Nismo mogli uticati na pandemiju i poštanski promet – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da svaku izbornu aktivnost za koju se posmatrači akreditiraju, ta im mogućnost mora biti omogućena.

Na pitanje o prigovorima koalicije „Pod lupom“, Bakalar je kazao da imaju informacije za Doboj gdje ima prigovora političkih subjekata, ali i koalicije „Pod lupom“ jer im se ne omogućava posmatranje.

- Traženo je zaustavljanje izbornog procesa u Doboju i Zvorniku. Ono što mi u ovom momentu smo uputili na postupanje izbornim komisijama u tim gradovima, čekamo povratnu informaciju. Imamo informaciju da se izborni proces odvija neometano. U Dobiju je jedan politički subjekt povukao svih svojih šest članova biračke komisije, ali oni su zamijenjeni i izborni proces se odvija normalno. CIK BiH nije nikom ograničio posmatranje i takva instrukcija nije otišla – kazao je Bakalar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.