IZBORI U BIH

Kavalek pozvala CIK i tužilaštva da hitno reagiraju zbog prijavljenih nepravilnosti

Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tijela za provođenje zakona i tužilaštva širom države da što prije reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati povjerenje u izborni proces u BiH, rekla je Kavalek

G. M. / Fena

Kavalek: Zahvalnost biračima

Foto: Fena


Dok građani BiH čekaju zvanične izborne rezultate, šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) izrazila je zahvalnost biračima što su izašli da glasaju i tako investirali u demokratsku budućnost.

Takođe je izrazila zahvalnost svim osobama koje su bile angažirane na biračkim mjestima i omogućile neometano glasanje, posmatračima koji su pomogli da se osigura integritet izbora, te medijima na profesionalnom izvještavanju i objavljivaju pravovremenih i adekvatnih informacija široj javnosti.

Odziv birača ostao prilično nizak

- Čestitamo zvaničnicima kojima su glasači ukazali privilegiju i odgovornost da im služe i želimo im uspjeh u nastojanjima da odgovore na potrebe svojih zajednica. Jasno je da građani i građanke u BiH imaju velika očekivanja od izabranih zvaničnika da se fokusiraju na boljitak svojih zajednica u interesu svih građana - istakla je Kavalek.

Iako nije bilo većih incidenata tokom izbora, Misija OSCE-a u BiH ukazuje na određena pitanja koja su uočena i koja izazivaju zabrinutost.

Odziv birača u BiH ostao je prilično nizak. Glasalo je samo oko 50 posto stanovništva, čemu je uzrok vjerovatno i pandemija Covid-19.

Što se tiče samog procesa, Misija je primijetila da su mediji, političke stranke i nevladine organizacije prijavile brojne navodne neregularnosti na različitim biračkim mjestima, uključujući i slučajeve u kojima posmatračima nije bilo dozvoljeno da uđu na biračka mjesta.

- Pozivamo Centralnu izbornu komisiju, tijela za provođenje zakona i tužilaštva širom države da što prije reaguju. To je jedini način da se ponovo vrati povjerenje u izborni proces u BiH - kazala je Kavalek.

U nedjelju je Kavalek posjetila Koaliciju “Pod lupom” kako bi im izrazila zahvalnost na njihovom neprocjenjivom doprinosu. Kolacija “Pod lupom” je rasporedila 2.600 nezavisnih posmatrača širom države tokom izbornog dana. Prisustvo nezavisnih posmatrača je jedan od najboljih načina očuvanja integriteta izbora.

Ostaju partner lokalnim zajednicama

 - Nedozvoljavanje nezavisnim posmatračima da uđu u biračka mjesta je neprihvatljivo. Govorila sam o ovome na sastanku s Centralnom izbornom komisijom na izborni dan, i članovi CIK-a su se obavezali da će razmotriti ovu i ostale navodne neregularnosti - dodala je Kavalek.

Misija OSCE-a u BiH je još jednom izrazila zahvalnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH na svim njihovim aktivnostima usmjerenim ka osiguranju transparentnog i fer izbornog procesa, kao i na njihovoj spremnosti da reaguju na sve navodne pokušaje izborne prevare i izbornog inženjeringa.

Kavalek je također podsjetila službenike izborne administracije na značaj pravičnog i transparentnog procesa brojanja glasova i tabeliranja, kao ključnog koraka u zaštiti integriteta izbornog procesa i vraćanju povjerenja građana i građanki u vjerodostojnost izbora.

Misija OSCE-a u BiH ostaje partner lokalnih zajednica u radu na poboljšanju njihovog svakodnevnog života za dobrobit svih građana i građanki u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

NA VRH

Podijeli članak na