SRAMOTNO

U jeku migrantske krize: Cikotić zabranio policijskim agencijama komunikaciju s EU u vezi IPA fondova!

Cikotić je ovlastio da dopis, agencijama pošalje njegov pomoćnik Samir Rizvo, što je vidljivo iz dokumentacije koja je u posjedu našeg lista a odnosi se na SIPA-u, Graničnu policiju, DKPT...

Cikotić: Sramotna odluka. Avaz

Piše: M. Aščić

20.11.2020

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH donio je  11.novembra odluku o načinu koordinacije aktivnosti na programiranju i realizaciji projekata finansiranih od Evropske komisije i komunikacije sa Delegacijom Evropske unije u BiH u vezi s IPA projektima, saznaje "Avaz"

U odluci, koja je u posjedu "Avaza", ašto je sporno i nezakonito, Cikotić navodi:

"Zabranjuje se bilo kakvo izravno komuniciranje sa Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini osim uz prethodno odobrenje i uključivanje u tu komunikaciju šefa Odsjeka za Evropske integracije Ministarstva"




Faksimil odluke koju je potpisao Ciktotić 11.novembra. Avaz

Ova skandalozna odluka, odnosi se na sve policijske agencije u BiH, a dopis je poslan Upravama SIPA -e, Granične policije, Direkcije za kordinaciju policijskih tijela BiH, Službi za poslove s strancima, Agenciji za polijsku podršku, Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja Istočno Sarajevo te Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Mostar.

Cikotić je ovlastio da dopis, agencijama pošalje njegov pomoćnik Samir Rizvo, što je vidljivo iz dokumentacije koja je u posjedu našeg lista.

Faksimil dopisa koji Rizvo šalje SIPA-i, Graničnoj policiji i svim ostalim agencijama. Avaz

U prevodu šef odsjeka, treba da odobri direktorima policijskih agencijama, koje su zasebe institucije, imaju svoj menadžment i službe da uopće komuniciraju s predstavnicima EU. U igri je desetine milione koje na ovaj način Cikotić uz Rizu želi potpuno kontrolirati. A sve ovo dolazi u jeku migranstke krize, kada agencije muku muče da odbrane granicu i obezbijede dodatna sredstva za opremu.

Međutim, ovakva odluka je flagrantno kršenje Zakona o SIPA -i, Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ova odluka dolazi u trenutku kada se Draganu Mektiću, bivšeg ministru sigurnosti BiH sudi za zloupotrebu položaja, a odnosi se na upravo na IPA fondove i sredstva EU. Naime, Mektić sudski postupak je dokaz kako se završila neposredna saradnja Ministarstva sigurnosti sa međunaorodnim projektima i donacijama.

Iz ovih agencija su već najavili da će se žaliti na ovakvu odluku, koju smatraju nezakonitom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.