POSLANIČKO PITANJE

Zvizdić pisao Pravobranilaštvu: Šta ćete poduzeti da zaštitite interese BiH zbog projekta Srbije i Republike Srpske

Da li je navedeni dokument pravno ništavan, imajući u vidu odredbe Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora

Denis Zvizdić. arhiv

Fu. M.

23.11.2020

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je Pravobranilaštvu BiH poslaničko pitanje šta planiraju poduzeti da zaštite interese BiH zbog nedavno potpisane izjave Srbije i RS-a.

Naime, Srbija i Republika Srpska su nedavno potpisale zajedničku izjavu o realizaciji Projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" koji obuhvata izgradnju tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

- Da li je navedeni dokument pravno ništavan, imajući u vidu odredbe Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, koja je osnov za regulisanje međunarodnih odnosa i prema kojoj 'samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore' (odredbe Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH) -naveo je Zvizdić.

 Zvizdić je podsjetio i na član 13. Zakona o Pravobranilaštvu BiH.

- Pravobranilaštvo BiH vrši poslove pravnog savjetovanja i zakonskog zastupanja BiH pred sudovima i drugim organima u BiH i inostranstvu, vrši poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH, njenih institucija i drugih organizacija BiH koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH te zastupa BiH, njene institucije i druge organizacije pred međunarodnim sudovima, sudovima drugih država i međunarodnim arbitražama. Molim da mi se odgovor na postavljeno poslaničko pitanje dostavi u pisanoj formi ne kasnije u odnosu na rok od 30 dana koji je propisan članom 171. stav 2, Poslovnika Zastupničkog doma - poručio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.