U TOKU SJEDNICA

Prihvaćena informacija o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice Bisere Turković

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH raspravljali su i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. H.

24.11.2020

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH raspravljali su i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine. 

Većinom glasova ovaj zakon dobio podršku ni u drugom čitanju. U drugom čitanju je prihvaćen i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH. 

Delegati raspravljali su i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju. Ipak nije prihvaćeno pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije, pa je mišljenje upućeno na usaglašavanje Kolegija Doma naroda. 

Ponovo je odbijen zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da do kraja ove kalendarske godine u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zaštiti ličnih podataka BiH. 

Također nije postignuta saglasnosti o Izvještaju o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2018. godinu. A u drugom krugu glasanja Izvještaj je dobio potrebnu većinu. 

Delegati su razmatrali i negativni Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Informaciji o nezakonitom i neprofesionalnom djelovanju ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, dostavlјene od delegatkinje Dušanke Majkić (SNSD). U drugom krugu glasanja, delegati su prihvatili ovu informaciju.

   

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Većinu glasova dobio je i zaklјučak delegata Asima Sarajlića (SDA) koji glasi: 

- Pozivaju se entitetske agencije državne službe i Vlada Brčko Distrikta BiH da u što kraćem roku uspostave i učine operativnim registar zaposlenih u institucijama entiteta i Brčko Distrikta BiH s podacima o nacionalnoj, spolnoj, kvalifikacionoj strukturi te nacionalnoj strukturi rukovodećih službenika. 

Raspravljajući o Izvještaju o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2019. godinu, delegat Zlatko Miletić kazao je da ovdje postoji ozbiljan problem. 

- Moramo ljudima pomoći, da televizija profunkcioniše na pravi način. Plaćam redovno pretplatu, sramota je da nismo iznašli rješenje kako da ovu televiziju finansiramo, sramota je da druga faza digitalizacije nije ni počela. Upitan je njihova nezavisnost. Imam par prijatelja koji su dolje zaposleni, mi se zezamo kad će nam ponovo pustiti "Bolji život" - kazao je Miletić. 

Dodao je da ne može da shvati da u hrvatkoj imaju četiri državne televizije, a da u BiH ne može biti niti jedna. 

- Zar je problem da imamo prostor za sve, da dođe kardinal, pa da onda dođe i reis. Kao Bosanac i Hercegovac i Kao Hrvat vas molim da nađemo model finansiranja. Ljudi svoju frustraciju pokazuju na ovaj način. Zašto kablovskim operaterima kojim plaćamo pretplatu ne prisloniti tih 7 maraka da se finansira BHRT - poručio je Miletić. 

Prema njegovim riječima, sramota je da se na državnoj televiziji ne može se gledati utakmice državne reprezentacije. 

- Rećite kako Vam mi možemo pomoći - naglasio je Miletić.

Na kraju rasprave izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2019. godinu nije usvojen. Također nije primljen k znanju ni Programski planovi i Finansijski plan BHRT-a za 2020. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.