DEKANESA EKONOMIJE ZA AVAZ

Selimović o nezadovoljstvu studenata: Profesorima nećemo praviti ustupke, proteste ne podržavamo

Postupit ćemo po pravilima i na svakom predmetu gdje se evidentira odstupanje od onoga što je prosjek godine poduzet ćemo predviđene mjere, rekla Selimović

Selimović: Nastava u online režimu nosi izazove i za nastavnike i za studente. Arhiv

Piše: A. Jamaković

25.11.2020

Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu iskazali su ovih dana nezadovoljstvo provođenjem obrazovnog procesa te su pisali i Upravi fakulteta ukazujući na probleme.

Promjena načina izvođenja ispita dva dana pred ispit, nemogućnost uvida u test, nedovoljno definirano gradivo za polaganje ispita, objavljivanje rezultata bez broja bodova, teško i obimno gradivo, smanjenje vremena izrade parcijalnih ispita sa 20 na 15 minuta, kratak period za izradu finalnog ispita (40 minuta) ili neadekvatno odgovaranje na studentske upite, samo su neki od problema na koje su ukazali.


Ispraviti nedostatke

Navode da mnogi studenti ne mogu diplomirati samo zbog predmeta Računovodstvo i Finansijsko računovodstvo, a najavili su i mogućnost izlaska na proteste.


Dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović kazala je za „Avaz“ da se ova nezadovoljstva vežu za ispitne rokove u prethodnoj akademskoj godini.


- Za prošlu godinu smo uradili sve što smo mogli, to je rezultiralo prolaznošću od 50 do 54 posto, u zavisnosti od vrste studija na kojem se nalazi predmet Računovodstvo. U zadnjem razgovoru sa studentima rekla sam im da izađu na sve ispite i gdje god vide da se nešto može unaprijediti, stojim im na raspolaganju. Sve kolege i ja ćemo se potruditi da ispravimo nedostatke. Čim prođe ispitni rok neka dođu i iznesu argumente i dokaze i obećavam im da ću uraditi sve ono što je po zakonu i po pravilima. Jer jedino tako ćemo i raditi, po zakonu – rekla nam je Selimović.


Dodala je da je činjenica da nastava u online režimu nosi izazove za nastavnike i studente. Napominje da su pokušali riješiti sve nesuglasice sa studentima do kojih je neminovno moralo doći u ovakvoj situaciji.


-    Imali smo sastanke o ovim pitanjima i kategorično odbijam tvrdnju da ih se ignoriše i da im se niko nije obratio. Što se tiče protesta, njima se ništa ne rješava, vrata fakulteta su im uvijek bila otvorena i bit će. U ovakvoj situaciji protesti su kontraproduktivni jer svi moramo čuvati svoje zdravlje. Zato se i ne dolazi na nastavu. Za razgovor jesmo, a okupljanja ne podržavamo – rekla nam je Selimović.

Analiza prolaznosti

Dekanesa dodaje da će se na sjednici Vijeća nakon praznika analizirati prolaznost, što je obaveza jednom godišnje po okončanju svih rokova.


-    Postupit ćemo po pravilima i na svakom predmetu gdje se evidentira odstupanje od onoga što je prosjek godine poduzet ćemo predviđene mjere bez bilo kakve iznimke i ustupka bilo kojem profesoru. Ne pada mi na pamet da amnestiram bilo kojeg nastavnika od nečega što nije u skladu sa zakonom, ali se i od studenata zahtjeva odgovarajući nivo znanja i ozbiljnosti – napomenula je Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.