SERIJA OSTAVKI

Šta se "kuha" u SDA Novi Grad

Interesantna je činjenica da je niz članova iz organizacije SDA Novi Grad podnio ostavku na nivou kantona, a istovremeno iskazao punu privrženost općinskom ogranku

G. M.

Šta se dešava u Novom Gradu

Foto: Arhiv


Nekoliko članova SDA podnijelo je ostavke u kantonalnim organima ove stranke, a istovremeno su ostali privrženi lokalnom, općinskom ogranku. Zanimljivo je da su mnogi od njih iz SDA Novi Grad, jedine organizacije koja se može smatrati pobjedničkom kada je riječ o gradskom području.

Broj ovih ostavki, podnesenih na sličan način, već je toliki da se može govoriti o tendenciji, pa se postavlja pitanje šta se krije iza svega.

Nezir Hadžić, koji je bio nosilac liste Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće u Općini Novi Grad podnio je ostavku na mjesto člana kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. On je u obrazloženju napisao da ne želi učestvovati u bilo kojem organu Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Pobuna protiv višeg nivoa

Vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo Edina Gabela ranije je potvrdila za „Avaz“ da je podnijela ostavke na funkcije u kantonalnoj SDA, te naglasila da ostaje u ovoj stranci, odnosno u općinskoj organizaciji.

Osim toga, Hadžan Konjo, još jedan novogradski kadar SDA koji je izborio novi mandat u općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, podnio je ostavku na funkciju člana Izvršnog odbora SDA Sarajevo.

Ostavke u SDA su podnijeli i neki članovi koji nisu iz Novog Grada. No, njihove ostavke su iznuđene očiglednim porazom, kao što je primjer načelnika Centra Nedžada Ajnadžića. Ajnadžić je podnio ostavku na poziciju potpredsjednika Općinskog odbora SDA Centar Sarajevo ali i člana Izvršnog odbora KO SDA te člana GO SDA.  

S druge strane, interesantna je činjenica da je niz članova iz organizacije SDA Novi Grad podnio ostavku na nivou kantona, a istovremeno iskazao punu privrženost općinskom ogranku. Njihove ostavke nisu iznuđene jer je SDA u Novom Gradu dobila načelnika i osvojila najviše glasova za Općinsko vijeće, za razliku od drugih općina gdje je stranka doživjela debakl.

Špekulacije o novoj stranci

Naročito je stvar zanimljiva ako se zna da je riječ o općini na čijem je čelu Semir Efendić, trenutno glavni disident u SDA, za kojeg se uveliko špekulira da namjerava napustiti ovu stranku.

Efendić je više puta ponovio da nema nikakvih problema sa općinskom organizacijom SDA, već da su njegovi problemi sa stranačkim strukturama na višem nivou.

Za Efendića se špekuliralo i da će praviti novu stranku sa Aljošom Čamparom, ali o tome nema potvrda. 

U svakom slučaju, ostavke članova SDA Novi Grad stoga se ne mogu smatrati nikakvom moralnom obavezom, već je očito riječ o pobuni protiv rukovodstva stranke.

Kako će se stvari dalje razvijati, i da li će doći do potpunog raskola, ostaje da se vidi. To će vjerovatno dobrim dijelom zavisiti i od poteza vrha stranke koji će sigurno učiniti sve da zaustavi takav rasplet događaja, nakon serije izbornih gubitaka u drugim sarajevskim općinama.  

Da bi se zaustavio raskol neće biti dovoljne kozmetičke, već će trebati strukturne promjene. Hoće li biti spremnosti za to, vidjet ćemo.

Više o:

SDA Sermi Efendić
NA VRH

Podijeli članak na