ZDRAVSTVO

Anonimni ljekar iz BiH: Situacija me podsjeća na rat

U teško pogođenoj Bosni i Hercegovini jedan ljekar rekao je AFP-u da mora "žonglirati" između više pacijenata čiji životi vise o koncu

Fu. M.

Teška situacija u BiH

Foto: Armin Durgut/Pixsell


Nedovoljno kreveta i liječnika i masovan porast zaraženih koronavirusom doveo je bolnice na Balkanu na rub kolapsa, a haotične scene podsjećaju neke zdravstvene radnike na ratove 1990-ih, piše AFP.

Nakon što se gotovo godinu dana koronavirus držao više ili manje pod kontrolom, obistinio se crni scenarij od kojeg je Balkan strahovao još od početka pandemije

U teško pogođenoj Bosni i Hercegovini jedan ljekar rekao je AFP-u da mora "žonglirati" između više pacijenata čiji životi vise o koncu.

- Situacija me podsjeća na rat i bojim da će se samo pogoršati tijekom zime", rekao je liječnik koji je htio ostati anoniman.

- Možemo odraditi posao troje ljudi, ali ne i petero.

  • Teška situacija u BiH

    Teška situacija u BiH

    Foto: Armin Durgut/Pixsell


Zapadni Balkan, jedan od najsiromašnijih dijelova Evrope, sedmicama se bori s eksplozijom koronavirusa. Broj umrlih udvostručio se u proteklih mjesec dana i dosegao gotovo 10.000.

Kriza razotkriva rupe u zdravstvenim sistemima koji su ugroženi zbog slabog financiranja i krize odljeva mozgova. Perspektivni mladi liječnici i medicinske sestre odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim plaćama i obrazovanjem.

Balkan je prije pandemije imao najmanji broj ljekara po glavi stanovnika u Evropi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Bolnice se sad suočavaju s još manjim brojem osoblja jer i ono postaje žrtva respiratorne bolesti.

BiH, Sjeverna Makedonija i Crna Gora u prvih su deset evropskih zemalja s najvišom stopom smrtnosti po glavi stanovnika.

  • Balkan je prije pandemije imao najmanji broj ljekara po glavi stanovnika

    Balkan je prije pandemije imao najmanji broj ljekara po glavi stanovnika

    Foto: afp


No vlade u regiji nisu se željele vratiti drastičnim zatvaranjima kao na početku pandemije. Umjesto toga, odlučile su za manja ograničenja poput ranijih zatvaranja restorana.

Dok Srbija juri izgraditi dvije nove bolnice, Kosovo razmatra adaptaciju starih hotela u improvizirane odjele, uključujući Grand Hotel u Prištini.

Prepune bolnice u Prištini dovode do toga da se neke pacijente, poput 33-godišnjeg Veprima Morine, ne može primiti.

- Ljekar mi je rekao da uzimam terapiju kod kuće jer su bolnice pune - rekao je fitness trener za AFP.

Morina je uspio "unajmiti" medicinsku sestru da se brine o njemu kod kuće, što je opcija za koju se odlučuju oni koji si to mogu priuštiti.

Za dobivanje bolničkog kreveta sada su potrebne "veze", rekao je Morina.

U susjednoj Sjevernoj Makedoniji vlada se okreće privatnim klinikama koje mogu prihvatiti covid pacijente jer su popunjene sve javne bolnice.

Trenutno je u Hrvatskoj hospitalizirano više od 2200 pacijenata, a 3.000 pacijenata poguralo bi zdravstveni sustav u "kolaps " - rekli su, piše AFP.

Stručnjaci kažu da se političari trude održati balans između kontroliranja virusa i zaštite krhke ekonomije.

Više o:

Koronavirus BiH
NA VRH

Podijeli članak na