DOSJE SEBIJA

Kakva je uloga Izetbegović u skandalu koji je ljude koštao života: Šta je mutila u aferi "Respiratori"

Tokom svjedočenja izjavila da je „ginekolog i da se ne bavi respiratorima“, totalno zanemarujući činjenicu da je direktorica KCUS-a

Sebija Izetbegović prilikom dolaska na Sud BiH radi svjedočenja. Armin Durgut/PIXSELL

Nerma Ajnadžić

18.11.2023

Vratimo se u ne tako davnu prošlost i pandemiju koronavirusa koja je svijet bacila na koljena. Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Dok su naši sugrađani, komšije, majke, očevi, braće, sestre, nane i dede, pa i djeca umirali po bh. bolnicama, „genijalci“ Fikret Hodžić, vlasnik firme „FH Srebrena malina“, Fahrudin Solak, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i tadašnji premijer Federacije BiH Fadil Novalić nabavili su 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM. Oni su na kraju osuđeni na ukupno 15 godina zatvora prvostepenom presudom.

Početak horora

Njihov dolazak u BiH bio je prava mala ceremonija. Organiziran doček, pozvani mediji, najavljivalo se spašavanje života pacijenata... I tu prestaje bajka, a počinje horor.

Respiratori nisu bili namijenjeni za upotrebu na intenzivnoj njezi, a za to su bili neophodni. I dok su svi klinički centri i bolnice u BiH odlučili ne koristiti ih, direktorica najveće medicinske ustanove u našoj državi, gospođa Sebija Izetbegović nije slušala preporuke. Instalirala je 30 „malina respiratora“ i do danas, a vjerovatno ni nikad nećemo saznati koliko je njihovom upotrebnom izgubljeno života ili barem koliko su utjecali na smrtne ishode.

A zašto se odlučila na taj korak?

Pa, laički pojednostavljeno, supruga je lidera u Bošnjaka Bakira Izetbegovića (SDA), a premijer koji je dozvolio nabavku spornih respiratora i dao narodske pare za to je SDA.

I ne, nije samo to. Sve je upućivalo na to da je Izetbegović bila direktno uključena u nabavku, što je ona uporno negirala i pravdala se.

Naime, postojala je poslovno/privatna grupa na Viberu GENSEK, u kojoj su poruke razmjenjivali Novalić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović.

Ono što je totalno diskreditiralo Sebiju jesu upravo poruke iz te grupe. Jednu od njih poslala je Kalajdžić 28. aprila 2020. godine.

- Seb zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant - glasila je poruka.

Izetbegović je svjedočila na suđenju Solaku, Novaliću i Hodžiću. Na pitanje tužioca da li se izjašnjavala o kvalitetu kineskih respiratora nabavljenih preko „Srebrene maline“, izjavila je da je „ginekolog i da se ne bavi respiratorima“, totalno zanemarujući činjenicu da je direktorica KCUS-a te da je u najmanju ruku morala tražiti mišljenje stručnjaka (reanimatologa i anesteziologa) prije nego što je instalirala respiratore.

"Nisam ja"

Za nju je poruka koju je Kalajdžić poslala u Viber grupi „nejasna i nema njenog imena“.

- Ja sam Sebija. To je moje ime. Sebija Izetbegović. Nisam ja nikakva Seb - odgovorila je Izetbegović.

Mjesec nakon ovog njenog svjedočenja pred Sudbom BiH Ganibegović i Kalajdžić su potvrdili ono što je svima već odavno bilo jasno – Seb iz poruke je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ona se uspjela sjetiti da je s komšijama i frizerkom razgovarala o tome da nam trebaju respiratori, ali razgovora s premijerom Novalićem nije?!

Međutim, poruke koje su nakon njenog svjedočenja prezentirali tužioci govore upravo suprotno.

- Šefe, čujte se Vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora - stoji u poruci koju je Kalajdžić uputila Novaliću.

Kalajdžić je tokom svjedočenja ovu poruku objasnila na način da su “željeli da vide koliko koštaju respiratori, a da sama nije nikoga znala u kliničkim centrima”.

Jedan od tužilaca je od nje tražio i da pojasni poruku: „Izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori. Šalje Sebija“, ali odgovor nije omogućen jer je Sudsko vijeće uvažilo procesne prigovore odbrane.

Jedno je, ipak, jasno – ni direktorica KCUS-a nije bila zadovoljna isporučenim respiratorima, o kojima, je l’, nije imala pojma „jer je ginekolog“.

Ali ipak je dozvolila njihovu instalaciju, i to, slučajno ili ne, samo nekoliko dana prije nego što je svjedočila u Sudu BiH, a sve s ciljem dokazivanja da su sporni kineski ACM 218 A „korisni i da spašavaju živote“.

Podrška supruga

Nju je javno u ovoj farsi podržavao i suprug Bakir Izetbegović:

- Taj respirator očito nije neka klasa, ali Jugo 45 i Stojadin je auto koji vas može spasiti, ne daj Bože, da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješke.

Da se mišljenje Izetbegović uvažavalo i u vrijeme nabavke medicinske opreme, pokazuje i poruka koju je, kako je ustanovljeno, Novalić proslijedio u Viber grupu: “Morate brzo reagirati za 150.000 testova, jer će ih neko kupiti. Ja sam rekla da se rezervira za nas i sa Solakom razgovarala. Nemamo vremena za gubljenje.”

Zatim je uslijedila nova poruka u kojoj je samo pisalo „Sebija“.

Na tužilačko pitanje ima li saznanja da je pošiljalac ove poruke bila Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić je odgovorila da se “ne može sjetiti poruke, jedino se sjeća pritiska javnosti na Vladu FBiH”.

Tužilac Džermin Pašić je u nekoliko navrata istakao da se u ovom predmetu radi o “političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba”.

I ljekari se žalili

Javnost u BiH na noge je digao i vapaj ljekara i anesteziologa iz KCUS-a zbog stanja u ovoj zdravstvenoj instituciji, ali i upotrebe „malina respiratora“.

- Ovi aparati ne posjeduju uopće mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije (compiliance, drive pressure, Pplateau itd.) te se, uzimajući u obzir navedeno, ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata. Potrebno je osigurati respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene osnovne parametre, kao i da se osigura dovoljan broj monitora za kontinuirano praćenje vitalnih parametara, što je jedan od preduvjeta za tretman pacijenata na intenzivnoj njezi - navedeno je u pismu, između ostalog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.