U SUTRAŠNJEM IZDANJU AVAZA

Čović: Vrijeme kada se institucionalno i ustavno nasilje nad Hrvatima moglo prikrivati je prošlo

U ponedjeljak sam u Mostaru imao sastanak s gospodinom Fahrudinom Radončićem, prošli tjedan u Sarajevu s gospodinom Bakirom Izetbegovićem

F. Karalić

Čović: Potrebno precizno komuniciranje o kompleksnoj stvarnosti BiH

Foto: Arhiv


Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, da je ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“. Čović je, između ostalog, odgovorio i na naše pitanje je li tačno da mu je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obećao treći entitet, kako je to nedavno izjavio Milorad Dodik, čelnik SNSD-a. 

Čović je komentirao i reakcije na njegov govor u Vijeću sigurnosti UN-a, pismo koje je uputio visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, posljednji sastanak sa Dodikom u Mostaru...

-U ponedjeljak sam u Mostaru imao sastanak s gospodinom Fahrudinom Radončićem, prošli tjedan u Sarajevu s gospodinom Bakirom Izetbegovićem. Nastavaka tih razgovora je bio jučer s gospodinom Dodikom i izaslanstvom SNSD-a. Iskoristili smo priliku i za razgovor o temama poput NATO povjerenstva, koje je za hrvatske dužnosnike osobit prioritet, upravo zbog koordinacije pitanja za suradnju s NATO-om. Posebno smo istaknuli Lokalne izbore u Gradu Mostaru do kojih je ostalo manje od 20 dana.

Stajališta smo da Mostar, kao uistinu multikulturalan grad, može poslužiti kao primjer drugim sredinama u BiH. Zato je prevažno da izborni proces bude do kraja transparentan i da se vode korektne kampanje s fokusom na konkretne politike, kako bismo se nakon izbora mogli usredotočiti na razvoj Mostara. SNSD smo upoznali i s našom ambicijom za gradonačelničko mjesto.

Vjerujem, kada je Mostar u pitanju da svi razumijemo važnost ovoga trenutka. Izbori u Mostaru prilika su da pokažemo demokratsku zrelost i iskorak. Međunarodni predstavnici upravo su po pitanju Mostara iskazali zadovoljstvo, jer se nakon 12 godina održavaju izbori. Vrijeme je da i ovaj grad pokaže svoju snagu na predstojećim izborima. Snagu koja će u idućem razdoblju iznijeti zajedno s političkim partnerima sve važne i bitne promjene koje nas čekaju. Kako u Mostaru, tako i u BiH – kaže Čović.

Kada je u pitanju pismo upućeno Incku, ističe da nam je „potrebno precizno komuniciranje o kompleksnoj stvarnosti BiH, a sve kako bismo prepoznali i priznali probleme koji ugrožavaju razvoj BiH i unutarnje odnose“.

-Istaknuo sam kako se nosimo s brojnim izazovima koji su često zanemareni te sam ukazao na ozbiljne propuste u iznošenja stavova o stanju u BiH. Nitko, ni domaći ni međunarodni predstavnici ne mogu si uzimati za pravo prikazivati nepotpune i iskrivljene istine o situacije u našoj domovini. Vrijeme kada se institucionalno i ustavno nasilje nad Hrvatima moglo prikrivati je prošlo. Diskriminacija, preglasavanje, eliminacija iz vlasti, majorizacija i negiranje identiteta hrvatskoga naroda nemaju mjesta ni u današnjosti ni budućnosti BiH. To treba jasno reći. Pozvao sam u pismu visokog predstavnika na pojačan dijalog. Uvjeren sam da možemo dati znatan doprinos miru, stabilnosti i euroatlantskoj perspektivi BiH – kaže Čović.

Intervju čitajte u sutrašnjem printanom izdanju „Dnevnog avaza“.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na