STAVOVI

Džindić: Namjenska industrija će i u pandemiji premašiti plan

Vjetropark Podveležje je u fazi puštanja, očekujemo probni rad svih agregata početkom naredne godine

E. Halimić

Džindić: U energetskom sektoru aktivno nekoliko investicija

Foto: Avaz


Namjenska industrija u Federaciji u dosadašnjem dijelu godine ima veći prihod od planiranog. Kazao je to u razgovoru za „Avaz“ federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Izvršenje plana

- Što se tiče FBiH, namjenska industrija ima blagi rast i do kraja godine imat ćemo stopostotno izvršenje plana, a i premašit ćemo ga. Koronavirus je utjecao na namjensku industriju. Već u martu pojavom prvog klastera u ''Igmanu'' pravili smo odgovarajuće korekcije i izmjene, i na dnevnoj bazi se vrši koordinacija. Bilo je otkazivanja nekih komponenti, ali je bilo i povećanja nekih drugih proizvoda. Ova godina će biti jedna od uspješnijih - pojasnio je Džindić.

Govoreći o investicijama u energetskom sektoru FBiH, Džindić ističe da su završeni pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla.

- Kineski partner je tu i radi se projektiranje i priprema za daljnje faze izgradnje. Imamo dva problema na ovom projektu. Prvi je proces koji traje pred Energetskom zajednicom i to je ta prijava koja se odnosi na nedozvoljenu državnu pomoć. Mislim da je 7. decembra novi termin arbitraže i nadamo se da ćemo uspjeti dokazati da se ne radi o nedozvoljenoj državnoj pomoći. Drugi problemčić je da je kineski partner prijavio problem sa svojim podizvođačima, a trenutno se pokušava naći alternativno rješenje preko druge dvije kompanije koje su u svjetskom vrhu proizvodnje elektroenergetske opreme - naglasio je Džindić.

U ovom trenutku u energetskom sektoru je, kaže, aktivno nekoliko većih investicija.

Idejni projekti

- Vjetropark Podveležje je u fazi puštanja, očekujemo probni rad svih agregata početkom naredne godine i u prvom kvartalu priključenje u sistem. U toku je izrada idejnih projekata za projekte hidroelektrana Janjići i Ustikolina. Ova dva projekta imaju svoju perspektivu s obzirom na potpisane ugovore s Energetskom zajednicom - kazao je Džindić.

Analiza rudnika u FBiH

- Ovih dana radimo analize funkcioniranja rudnika u FBiH. Ukinuta su određena radna mjesta, nema više nadzornih odbora u rudnicima. Ubrzali smo proces odlučivanja i upravljanja rudnicima. Nažalost, u posljednja tri mjeseca nismo zadovoljni rezultatima nove organizacione sheme. Imamo u dva rudnika poprilično loše rezultate i već smo uputili dopis „Elektroprivredi BiH“ u kojem tražimo da se očituju po primjeni nove organizacione sheme - istakao je Džindić.

Više o temi Nermin Džindić

NA VRH

Podijeli članak na