CJEPIVO JEDINI SPAS

Struka poručuje: Svaka druga osoba treba biti vakcinisana

Iz ZZJZ FBiH kažu da je rano za procjene ko želi da se vakciniše, a ko ne

N. Ajnadžić - Z. Karić

Već mjesecima svijet bruji o tome kada će u upotrebi biti vakcina protiv koronavirusa, pošasti koja je svijet bacila na koljena. Čekaju su odobrenja, a potom će na red doći isporuke, dogovori, pregovori…

Izričito “ne”

U Bosnu i Hercegovinu prve doze trebaju stići početkom 2021. godine. A mišljenja građana još su, prema nekim istraživanjima, podijeljena. 

Kako su reporterima “Avaza” na ulicama Sarajeva jučer rekli građani u anketi, većina njih jeste za vakcinisanje. Kako kažu, to je jedini spas. S druge strane, bilo je onih koji su izričito kazali “ne” vakcinisanju.

Iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH kazali su nam kako još nije rađena anketa kako bi znali koliko ljudi želi odnosno ne želi da se vakciniše. Navode da je još rano za procjene.

 • Drljević: Nema značajnijih nuspojava

  Drljević: Nema značajnijih nuspojava

  Foto: Arhiv


Infektolog, prim. dr. Ednan Drljević smatra kako je vakcina protiv korone jedini način da se spriječi daljnje širenje i da se djelovanje virusa svede na minimum.

- Ili da se, čak, u potpunosti zaustavi. Vakcina je, prema dosadašnjim istraživanjima, efikasna i bez značajnih nuspojava te ostavlja dugotrajan imunitet. Za državu Bosnu i Hercegovinu trebalo bi nabaviti toliko vakcina da se vakciniše svaka druga osoba, odnosno 50 posto populacije - kazao nam je Drljević.

Podsjetio je da se vakcinacija vrši kroz dva koraka, tako da su za jednu osobu potrebne dvije doze.

Dva koraka

 • Za jednu osobu potrebne dvije doze

  Za jednu osobu potrebne dvije doze

  Foto: Agencije


- U većini zemalja Evropske unije vakcinacija će početi poslije Nove godine i, po tom kalendaru vakcinacije, prvo se vakcinišu zdravstveni radnici i najugroženije skupine, potom stariji od 65 godina, prosvjetni radnici, policija, te na kraju svi ostali građani. Na taj način će se vakcinisati više od 50 posto stanovnika i zaustaviti COVID epidemija - naglasio je Drljević.

Više o temi Koronavirus

BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE
Boris Tadić pozitivan na koronavirus
NA VRH

Podijeli članak na